Tytuł Kultura koreańska od kuchni Podtytuł Rytuały, etykieta i estetyka Język polski Wydawnictwo Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego ISBN 978-83-235-4891-1 kolekcja Coreana Varsoviensia Rok wydania 2019 Warszawa Wydanie 1 ilość stron 242 Format epub, pdf, mobi Spis treści Wstęp 7
Anna Piwowarska: Wino w poezji shijo – przykład postawy epikurejskiej i eskapizmu w tradycyjnej literaturze koreańskiej 9
Kamila Kozioł: Zapiski damy Chang Kye-hyang jako źródło
poznawcze z dziedziny antropologii kulinarnej siedemnastowiecznej Korei 37
Jakub Taylor: Prehistoryczna i wczesnohistoryczna kuchnia południowego wybrzeża koreańskiego – kształt dziejów i sugestia nowej systematyzacji badań 77
Justyna Najbar-Miller: Obraz jedzenia i picia w buddyjskiej obyczajowości klasztornej dawnej Korei na podstawie wybranych źródeł piśmienniczych i poetyckich 121
Iwona Kordzińska-Nawrocka: Koreańskie tradycje kulinarne
w Japonii 147
Jeong In Choi: Symbolika ryżu w przysłowiach i frazeologizmach koreańskich 177
Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Ttŏk – w kuchni i kulturze Korei 197
Hyerim Pak: Alkohol w życiu Koreańczyków 217