• Producent: KINGHOFF
  • Kategoria: Formy do pieczenia
  • Rodzaj: prostokątna

Forma silikonowa do pieczenia chleba, keksu, pasztetu

wykonane z 100% silikonu asygnowanego do kontaktu z żywnością, dzięki czemu formy są bardziej zrównoważone i trwalsze.

Ekonomiczna:

lepszą cyrkulację ciepła i zimna

Do 20% krótszy czas pieczenia

Materiał zagwarantuje równomierne pieczenie łatwe odchodzenie wypieku od ścianek

użyteczna:

Nie wymaga natłuszczania

Łatwe przechowywanie

wytrzymała na zabrudzenia

Nie odbarwia się

Nie chłonie zapachów

Łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji

dopasowana do mycia w zmywarce

Trwała:

Nie odkształca się

Pod wpływem temperatury wraca do pierwotnego kształtu

Temperatura wykorzystywania od -40°C do 250°C

Bezpieczna:

ma atest inspektora sanitarnego

Neutralna dla jedzenia

nadaje się do:

Piekarnika

Kuchenki mikrofalowej

Lodówki

Zamrażalnika

Zmywarki

rozmiary: 27,5 x 14 X 6,5 cm

atrybuty form silikonowych:

1. Formy silikonowe są uniwersalne, rewelacyjnie nadają się do niskich jak i wysokich temperatur. Standardowo formy wytrzymują temperaturę od -40oC do +250oC.

- Temperatura górna wynosi choćby do 250oC ( w zależności od producenta) nieistotne, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z termoobiegiem albo bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, żeby nie stawiać form tuż nad palącym się płomieniem.

- W formach można przyrządzać także dania wymagające chłodzenia, a choćby mrożenia. Niskie czy wysokie temperatury nie powodują odkształcania się form, ani ich roztapiania.

2. Formy silikonowe są odporne na tzw. Szok termiczny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur i tak po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika.

3. Można ich używać do piekarników, zamrażarek, lodówek, kuchni mikrofalowych jak ponadto myć w zmywarkach.

4. Dzięki elastyczności, formy zajmują niedużo miejsca przy przechowywaniu, co równa się z oszczędnością miejsca w Twojej kuchni.

5. Silikon niezwykle prędko stygnie, dzięki czemu już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę.

6. Ich zaletą jest ponadto oszczędność energii. Silikon korzystnie przewodzi ciepło, co sprawia, że czas pieczenia w tych formach jest krótszy niż w innych o 10-20%.

7. Potrawy nie przywierają, a co najważniejsze form silikonowych (oprócz pierwszego razu po zakupie) nie trzeba ich natłuszczać przed pieczeniem, co czyni Twoją kuchnię zdrowszą. Wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów, ciasta lub potrawy nie tracąc kształtu przy wyjmowaniu.

8. Formy łatwo umyć pod bieżącą wodą albo w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, wystarczy przetrzeć miękkim zmywakiem. Silikon momentalnie schnie.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Formy do pieczenia