chwilowy brak towaru
minimalistyczncem jest całe ziele (Herba Allii ursini) lub sam liść (Folium Allii ursini) czosnku niedźwiedziego. Ziele i liście zbiera się wyłącznie w maju, czyli przed kwitnięciem. Ziele i liście skategoryzowane pod koniec kwitnienia w trakcie suszenia za każdym razem żółknie i brązowieje czyli nie pasuje do wykorzystania. Natomiast cebulki wykopuje się późnym latem albo jesienią.
Nasiona czosnku niedźwiedziego można kupić w sklepach ogrodniczych lub w Sklepie Ziołowo.
Suszenie surowca musi odbywać się w ciepłym, przewiewnym i suchym miejscu, w którym panuje półmrok. W warunkach domowych najlepiej osuszać liście w piekarniku lub przy piecach. Nie suszyć zbyt długo, liście nie mogą zżółknąć (stają się bezwartościowe). Ususzone i pokrojone przechowujemy w naczyniach szklanych w ciemnym miejscu (metalowe i plastikowe pojemniki nie nadają się do przechowywania ziół).
W całej roślinie znajdują się (podobnie jak w czosnku uprawnym):
- siarczki,
- wielosiarczki allilowe,
- wielosiarczki dwuwinylowe,
- merkaptan,
- obszerne ilości soli mineralnych,
- witaminy (zwłaszcza witamina C),
- szereg biokatalizatorów.