Stal damasceńska to numer jeden używany w produkowaniu wysokiej jakości noży. Powstaje z 2 stali o przeróżnym składzie, które przez ogrzewanie łączy się w jedną całość, czego rezultatem jest specyficzna budowa ostrza o nieprzeciętnych właściwościach. Stal damasceńska jest twarda, odporna na zużycie, wytrzymała, niezwykle stabilna i ma długą żywotność. Krojenie jest precyzyjne i genialne, niezależnie od tego, czy przetwarzasz, kroisz mięso, kroisz owoce, warzywa, zioła czy wypieki. Ten nóż kuchenny ze stali damasceńskiej dedykowany jest nie tylko do użytku mistrzowskiego, ale także dla kucharzy-amatorów, domowych smakoszy i smakoszy. Ma całkowitą długość 26,5 cm i ostrze 15,5 cm. Jego ostrze wytwarzano z wysokiej jakości 67-warstwowej stali damasceńskiej (twardość 60 HRC - wg Rockwella). Rękojeść noża wykonana została z drewna pakka (pakkawood) – poddanego obróbce ciśnieniowej kompozytu drewna i żywicy, który jest zrównoważony, wytrzymały na ciepło i wilgoć, a także odporny na zużycie mechaniczne. Wystarczy po użyciu umyć nóż w ciepłej wodzie z mydłem, opłukać i wysuszyć. Uwaga, nóż jest ostry i nie jest zabawką, należy go używać wyłącznie do krojenia żywności. Jeżeli konieczne jest naostrzenie ostrza, użyj młynka kuchennego, stalowego.