Stal damasceńska to numer jeden wykorzystywany w tworzeniu wysokiej jakości noży. Powstaje z 2 stali o przeróżnym składzie, które poprzez ogrzewanie łączy się w jedną całość, czego konsekwencją jest specyficzna budowa ostrza o rewelacyjnych właściwościach. Stal damasceńska jest twarda, oporna na zużycie, wytrzymała, wyjątkowo jednostajna i ma długą żywotność. Krojenie jest staranne i znakomite, niezależnie od tego, czy rozpoczynasz przetwarzanie, porcjowanie mięsa, krojenie owoców, warzyw czy ciastek. Dzięki kolekcji ostrzeń na ostrzu, posiekane elementy nie pozostają na nim, co docenisz podczas krojenia serów, wędlin, warzyw i ziół. Ten nóż kuchenny ze stali damasceńskiej asygnowany jest nie tylko do wykorzystania profesjonalnego, ale także dla kucharzy-amatorów, domowych smakoszy i smakoszy. Ma całkowitą długość 31,5 cm i ostrze 17,5 cm. Jego ostrze wyprodukowano z wysokiej jakości 67-warstwowej stali damasceńskiej (twardość 60 HRC - wg Rockwella). Dzięki szerokości ostrza można nim też rozgniatać ząbki czosnku albo przekładać posiekane elementy bezpośrednio na patelnię lub garnek. Rękojeść noża santoku stworzona jest z drewna pakka (pakkawood) - poddanego obróbce ciśnieniowej kompozytu drewna i żywicy, który jest stabilny, wytrzymały na ciepło i wilgoć oraz na zużycie mechaniczne. Wystarczy po użyciu umyć nóż w ciepłej wodzie z mydłem, opłukać i wysuszyć. Uwaga, nóż jest ostry i nie jest zabawką, należy go używać wyłącznie do krojenia żywności. Jeżeli konieczne jest naostrzenie ostrza, użyj młynka kuchennego, stalowego.