Stal damasceńska to numer jeden stosowany w tworzeniu wysokiej jakości noży. Powstaje z 2 stali o najróżniejszym składzie, które przez ogrzewanie łączy się w jedną całość, czego wynikiem jest unikalna konstrukcja ostrza o rewelacyjnych właściwościach. Stal damasceńska jest twarda, oporna na zużycie, wytrzymała, nad wyraz jednostajna i ma długą żywotność. Krojenie jest dokładne i wyśmienite, niezależnie od tego, czy rozpoczynasz przetwarzanie, porcjowanie mięsa, krojenie owoców, warzyw czy ciastek. Dzięki szerokości ostrza można nim ponadto rozgniatać ząbki czosnku. Ten nóż kuchenny ze stali damasceńskiej asygnowany jest nie tylko do użytku mistrzowskiego, lecz także dla kucharzy-amatorów, domowych smakoszy i smakoszy. Ma całkowitą długość 33,5 cm i ostrze 20 cm. Jego ostrze stworzono z wysokiej jakości 67-warstwowej stali damasceńskiej (twardość 60 HRC - wg Rockwella). Rękojeść noża tworzona została z drewna pakka (pakkawood) – poddanego obróbce ciśnieniowej kompozytu drewna i żywicy, który jest zrównoważony, oporny na ciepło i wilgoć oraz wytrzymały na zużycie mechaniczne. Wystarczy po użyciu umyć nóż w ciepłej wodzie z mydłem, opłukać i wysuszyć. Uwaga, nóż jest ostry i nie jest zabawką, należy go używać wyłącznie do krojenia żywności. Jeżeli niezbędne jest naostrzenie ostrza, użyj młynka kuchennego, stalowego.