chwilowy brak towaru
Azofoska to najwyższej jakości nawozy dla osób szukających komfortowego i wydajnego sposobu dokarmiania roślin w ogrodzie.
- szybko działający nawóz o wszechstronnym zastosowaniu i prostej aplikacji; doskonale pasuje do dokarmiania warzyw, kwiatów jednorocznych i wieloletnich, jak też drzew oraz krzewów dekoracyjnych i owocowych;
- bogata w mikroelementy kompilacja składników pokarmowych o bardzo wysokiej skuteczności działania i łatwo przyswajalna poprzez rośliny; stosując Azofoskę sprawisz, iż rośliny będą mniej podatne na choroby i szkodniki;
- niska zawartość chlorków w nawozie; czym mniej chlorków w owocach i warzywach, tym udoskonalone ich walory smakowe oraz dłuższe przechowywanie plonów i wyższa jakość przetworów;
- najkorzystniejsza do użytkowania przed siewem albo nasadzeniami.
- ładne i zdrowe rośliny
- oszczędność czasu i pieniędzy – jeden nawóz do wielu roślin
- produktywność i łatwą aplikację
Skład nawozu
Azofoska mieści trzy podstawowe makroskładniki w stosunku 1(N): 0,5(P2O5): 1,4(K2O). Poza nielicznymi wyjątkami, rośliny pobierają najwięcej potasu, wykazując jednocześnie najmniejsze zapotrzebowanie na fosfor. Z zasady zapotrzebowania pokarmowe roślin względem azotu stanowią 60-80 % potrzebnej dawki potasu.
Z punktu widzenia żywienia roślin relacje między pierwszoplanowymi makroskładnikami w Azofosce są optymalne. Względnie znaczna zawartość azotu w nawozie sprawia, iż Azofoska jest standardowym nawozem wiosennym.
W Azofosce zawarte są wyjątkowo ważne, nieraz niedoceniane, drugoplanowe komponenty pokarmowe, a mianowicie magnez (MgO) i siarka (S). W ostatnich latach na nowo odkryto magnez, jako składnik, którego występowanie w diecie człowieka jest często niewystarczająca co ma szczególne znaczenie w uprawie warzyw i owoców.
Siarka jest pierwiastkiem odpowiedzialnym w roślinie między innymi za tworzenie białek. Rośliny prawidłowo odżywione siarką zawierają mniej zgubnych dla człowieka azotanów i azotynów (bardzo ważna w uprawie warzyw i owoców), a także wykazują mniejszą podatność na choroby i atak szkodników. Niezwykle obfite zapotrzebowanie na siarkę wykazują rośliny kapustne, cebula i czosnek.
Nawóz posiada w swym składzie zestaw sześciu mikroelementów (żelazo, mangan, miedź, cynk, bor i molibden), a to z kolei sprawia, że Azofoska z powodzeniem może być stosowana także w warunkach braku nawożenia obornikiem.
Formy elementów pokarmowych
O wartości nawozu decydują nie tylko relacje między składnikami pokarmowymi, ale także formy w jakich znajdują się poszczególne pierwiastki. Najważniejszym kryterium jest rozpuszczalność w roztworze glebowym, która decyduje o możliwości pobranie danego składnika przez roślinę. Znaczna jest dodatkowo podatność danego związku na uwstecznianie, czyli przechodzenie w formy nieprzyswajalne dla roślin.
W Azofosce wszystkie składniki pokarmowe występują w związkachprzystępnych już w krótkim okresie po zaimplementowaniu. Nawóz posiada azot (podstawowy element decydujący o wzroście) w dwóch formach, a mianowicie wolnodziałającej (wiązanej w glebie) i szybkodziałającej (słabiej wiązanej w glebie).
Taka formulacja nawozu decyduje o uniwersalności Azofoski i możliwości wykorzystywania przedsiewnego (przedwegetacyjnego) i pogłównego (po siewie albo sadzeniu roślin).
Nawożenie przedwegetacyjne wymaga wymieszania nawozu z glebą. Zabieg taki należy wykonać z dwóch powodów. Po pierwsze aby uniknąć lotnych strat azotu (wolnodziałająca forma), a po drugie po to, aby równomiernie rozmieścić komponenty pokarmowe w strefie wzrostu systemu korzeniowego rośliny.
Pierwiastkiem, który wykazuje wyjątkowo słabe zdolności do przemieszczania się w głąb gleby jest fosfor. Pozostawiony na powierzchni gleby słabo przemieszcza się do jej głębszych warstw. W nawożeniu komponent ten powoduje spore problemy, gdyż związki fosforu prosto ulegają w glebie uwstecznianiu (przechodzą w związki trudno przystępne dla roślin), co sprawia,wykorzystanie fosforu poprzez rośliny może być znikome. W Azofosce fosfor występuje w formie związku o obfitej rozpuszczalności, zaliczanego do szybkodziałających iprzystępnych dla roślin nośników fosforu. Na dodatek jon amonowy (wolnodziałająca postać azotu) zawarty w nawozie powiększa dostępność dla roślin trudno rozpuszczalnych związków fosforu obecnych w glebie.
Znana jest wrażliwość niektórych gatunków na występowanie chloru w strefie korzenienia się rośliny. Do stanowczo wrażliwych zalicza się rośliny psiankowate (pomidor, papryka, ziemniak), większość krzewów i drzew owocowych i cebulę. Wbrew temu co się powszechnie sądzi, problem szkodliwość chloru wynika nie tyle z depresji plonu,jednoczy się z pogorszeniem jakości zbiorów, zwłaszcza zdolności do przechowywania. Pod tym względem Azofoska jest nawozem w całości bezpiecznym, ponieważ nie mieści w swym składzie chlorków, a jedynymi źródłami potasu i magnezu są formy siarczanowe. Obecność w nawozie siarczanów ma jeszcze jedną ważną zaletę. Z Azofoską dostarczamy roślinom siarkę, której niedobory są coraz częściej obserwowane ponadto w ogrodach. Warto wyróżnić, iż rośliny pobierają siarkę w takiej formie jaka obecna jest w Azofosce.
Źródłem mikroelementów w nawozie są tzw. Sole technologiczne, czyli związki prosto przyswajalne dla roślin.
Azofoska
NAWÓZ WE
Nawóz NPK (MgO + SO3) 13,6 – 6,4 – 19,1 (4,5 + 23,0) z borem, miedzią, żelazem, manganem, molibdenem, cynkiem.
Skład nawozu: 13,6% (N) azot całkowity; 5,5% (N) azot azotanowy; 8,1% (N) azot amonowy; 6,4% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie, 4,2% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie; 19,1% (K2O) tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie; 4,5% (MgO) tlenek magnezu całkowity; 23,0% (SO3) trójtlenek siarki całkowity; 0,045% (B) bor całkowity; 0,18% (Cu) miedź pełna; 0,17% (Fe) żelazo całkowite; 0,27% (Mn) mangan całkowity; 0,04% (Mo) molibden całkowity; 0,045% (Zn) cynk całkowity.
Zawartość chlorków (Cl) nie więcej aniżeli 0,4%.