Okap centralny E6120/1300/1000 wytworzony ze stali rdzoodpornej asygnowany do wychwytywania i odprowadzania zapachów, pary i nadmiaru ciepła z pomieszczenia kuchni. Okap montuje się centralnie nad blok urządzeń kuchennych skatalogowanych pośrodku wnętrza kuchennego. Standardowo okap jest wyposażony w tzw. Łapacze tłuszczu, czyli filtry wychwytujące tłuszcz (główny nośnik zapachów), kranik spustowy do usuwania nadmiaru tłuszczu i wilgoci, a także króćce przyłączeniowe.
wielki wybór rozmiarów pozwala na dobór właściwego okapu dla każdego pomieszczenia kuchennego. Przy zakupie okapu zaleca się taką wielkość, żeby okap obejmował urządzenia z zapasem co najmniej 10-20 cm z każdej strony. Należy także pamiętać, iż okap można zamontować na wysokości około 2 m od podłogi.
Standardowo okap nie jest wyposażony w oświetlenie oraz wentylator. Podana średnica króćca jest rekomendowaną katalogowo średnicą króćca wylotowego.