Okap centralny E6120/1400/1600 wytworzony ze stali nierdzewnej przeznaczony do wychwytywania i odprowadzania zapachów, pary i nadmiaru ciepła z pomieszczenia kuchni. Okap montuje się centralnie nad blok sprzętów kuchennych zebranych pośrodku pomieszczenia kuchennego. Standardowo okap jest zaopatrzony w tzw. Łapacze tłuszczu, czyli filtry wychwytujące tłuszcz (główny nośnik zapachów), kranik spustowy do usuwania nadmiaru tłuszczu i wilgoci i króćce przyłączeniowe.
obszerny dobór wymiarów zezwala na wybór właściwego okapu dla każdego wnętrza kuchennego. Przy zakupie okapu zaleca się taką wielkość, żeby okap obejmował urządzenia z zapasem co najmniej 10-20 cm z każdej strony. Należy także pamiętać, iż okap można zamontować na wysokości około 2 m od podłogi.
Standardowo okap nie jest wyekwipowany w oświetlenie oraz wentylator. Przekazana średnica króćca jest rekomendowaną katalogowo średnicą króćca wylotowego.