Okap centralny E6110/1400/1700 wytwarzany ze stali nierdzewnej przeznaczony do wychwytywania i odprowadzania zapachów, pary i nadmiaru ciepła z wnętrza kuchni. Okap montuje się centralnie nad blok urządzeń kuchennych skatalogowanych pośrodku pomieszczenia kuchennego. Standardowo okap jest wyposażony w tzw. Łapacze tłuszczu, czyli filtry wychwytujące tłuszcz (główny nośnik zapachów), kranik spustowy do usuwania nadmiaru tłuszczu i wilgoci i króćce przyłączeniowe.
spory wybór wymiarów pozwala na dobór właściwego okapu dla każdego wnętrza kuchennego. Przy zakupie okapu zaleca się taką wielkość, żeby okap obejmował urządzenia z zapasem co najmniej 10-20 cm z każdej strony. Należy także pamiętać, iż okap można zamontować na wysokości około 2 m od podłogi.
Standardowo okap nie jest wyekwipowany w oświetlenie, a także wentylator. Podana średnica króćca jest sugerowaną katalogowo średnicą króćca wylotowego.