Okap centralny E6120/1500/1500 wytwarzany ze stali nierdzewnej asygnowany do wychwytywania i odprowadzania zapachów, pary i nadmiaru ciepła z pomieszczenia kuchni. Okap montuje się centralnie nad blok sprzętów kuchennych zgromadzonych pośrodku pomieszczenia kuchennego. Standardowo okap jest zaopatrzony w tzw. Łapacze tłuszczu, czyli filtry wychwytujące tłuszcz (główny nośnik zapachów), kranik spustowy do usuwania nadmiaru tłuszczu i wilgoci oraz króćce przyłączeniowe.
znaczny dobór rozmiarów pozwala na dobór właściwego okapu dla każdego wnętrza kuchennego. Przy zakupie okapu zaleca się taką wielkość, by okap obejmował urządzenia z zapasem co najmniej 10-20 cm z każdej strony. Należy także pamiętać, że okap można zamontować na wysokości około 2 m od podłogi.
Standardowo okap nie jest wyposażony w oświetlenie oraz wentylator. Podana średnica króćca jest sugerowaną katalogowo średnicą króćca wylotowego.