Okap centralny E6110/1600/1000 wytwarzany ze stali rdzoodpornej dedykowany do wychwytywania i odprowadzania zapachów, pary i nadmiaru ciepła z wnętrza kuchni. Okap montuje się centralnie nad blok urządzeń kuchennych zgromadzonych pośrodku pomieszczenia kuchennego. Standardowo okap jest wyekwipowany w tzw. Łapacze tłuszczu, czyli filtry wychwytujące tłuszcz (główny nośnik zapachów), kranik spustowy do usuwania nadmiaru tłuszczu i wilgoci i króćce przyłączeniowe.
szeroki wybór rozmiarów zezwala na dobór właściwego okapu dla każdego pomieszczenia kuchennego. Przy zakupie okapu zaleca się taką wielkość, by okap obejmował urządzenia z zapasem co najmniej 10-20 cm z każdej strony. Należy także pamiętać, iż okap można zamontować na wysokości około 2 m od podłogi.
Standardowo okap nie jest zaopatrzony w oświetlenie, a także wentylator. Podana średnica króćca jest polecaną katalogowo średnicą króćca wylotowego