Okap centralny E6110/1800/1000 wytwarzany ze stali nierdzewnej asygnowany do wychwytywania i odprowadzania zapachów, pary i nadmiaru ciepła z wnętrza kuchni. Okap montuje się centralnie nad blok maszyn kuchennych zgromadzonych pośrodku wnętrza kuchennego. Standardowo okap jest zaopatrzony w tzw. Łapacze tłuszczu, czyli filtry wychwytujące tłuszcz (główny nośnik zapachów), kranik spustowy do usuwania nadmiaru tłuszczu i wilgoci, a także króćce przyłączeniowe.
pokaźny dobór rozmiarów umożliwia dobór właściwego okapu dla każdego pomieszczenia kuchennego. Przy zakupie okapu zaleca się taką wielkość, żeby okap obejmował urządzenia z zapasem co najmniej 10-20 cm z każdej strony. Należy także pamiętać, iż okap można zamontować na wysokości około 2 m od podłogi.
Standardowo okap nie jest zaopatrzony w oświetlenie i wentylator. Przekazana średnica króćca jest sugerowaną katalogowo średnicą króćca wylotowego