Okap centralny E6110/2000/1100 wyprodukowany ze stali rdzoodpornej asygnowany do wychwytywania i odprowadzania zapachów, pary i nadmiaru ciepła z pomieszczenia kuchni. Okap montuje się centralnie nad blok maszyn kuchennych zebranych pośrodku wnętrza kuchennego. Standardowo okap jest zaopatrzony w tzw. Łapacze tłuszczu, czyli filtry wychwytujące tłuszcz (główny nośnik zapachów), kranik spustowy do usuwania nadmiaru tłuszczu i wilgoci oraz króćce przyłączeniowe.
znaczny dobór wymiarów umożliwia wybór właściwego okapu dla każdego wnętrza kuchennego. Przy zakupie okapu zaleca się taką wielkość, by okap obejmował urządzenia z zapasem co najmniej 10-20 cm z każdej strony. Należy także pamiętać, iż okap można zamontować na wysokości około 2 m od podłogi.
Standardowo okap nie jest zaopatrzony w oświetlenie i wentylator. Podana średnica króćca jest sugerowaną katalogowo średnicą króćca wylotowego