Okap centralny E6110/3500/1100 tworzony ze stali nierdzewnej przeznaczony do wychwytywania i odprowadzania zapachów, pary i nadmiaru ciepła z wnętrza kuchni. Okap montuje się centralnie nad blok urządzeń kuchennych zebranych pośrodku pomieszczenia kuchennego. Standardowo okap jest wyposażony w tzw. Łapacze tłuszczu, czyli filtry wychwytujące tłuszcz (główny nośnik zapachów), kranik spustowy do usuwania nadmiaru tłuszczu i wilgoci oraz króćce przyłączeniowe.
obszerny dobór rozmiarów zezwala na wybór właściwego okapu dla każdego wnętrza kuchennego. Przy zakupie okapu zaleca się taką wielkość, by okap obejmował urządzenia z zapasem co najmniej 10-20 cm z każdej strony. Należy także pamiętać, że okap można zamontować na wysokości około 2 m od podłogi.
Standardowo okap nie jest wyposażony w oświetlenie, a także wentylator. Przekazana średnica króćca jest sugerowaną katalogowo średnicą króćca wylotowego.