Okap centralny E6110/5000/1100 wytworzony ze stali rdzoodpornej asygnowany do wychwytywania i odprowadzania zapachów, pary i nadmiaru ciepła z wnętrza kuchni. Okap montuje się centralnie nad blok sprzętów kuchennych skatalogowanych pośrodku pomieszczenia kuchennego. Standardowo okap jest wyekwipowany w tzw. Łapacze tłuszczu, czyli filtry wychwytujące tłuszcz (główny nośnik zapachów), kranik spustowy do usuwania nadmiaru tłuszczu i wilgoci i króćce przyłączeniowe.
obszerny wybór rozmiarów zezwala na dobór właściwego okapu dla każdego pomieszczenia kuchennego. Przy zakupie okapu zaleca się taką wielkość, aby okap obejmował urządzenia z zapasem co najmniej 10-20 cm z każdej strony. Należy także pamiętać, że okap można zamontować na wysokości około 2 m od podłogi.
Standardowo okap nie jest wyekwipowany w oświetlenie, a także wentylator. Przekazana średnica króćca jest sugerowaną katalogowo średnicą króćca wylotowego.