niezwykle ciezka PATELNIA ZELIWNA O20cm z odkrecana raczka producenta KINGHOFF Zeliwo z którego jest wykonane naczynie jest grube i ciezkieodpowiednio skumulowac i utrzymac wysoka temperature. Czarna powierzchnia zostala uzyskana dzieki wyjątkowemu procesowi wypalania zeliwa w oleju roslinnym w bardzo wysokiej temperaturze (oksydowanie).
Powierzchnia oksydowana ogranicza podatnosc na rdzewienie. Dno gladkie. Raczka drewniana, przykrecana. Wyrób nadaje się równiez do wszelkich rodzajów kuchni, a takze kuchenek indukcyjnych. Wymiar: O20cm x 5.0cm Zasady uzytkowania: Myc wyłącznie recznie (nie myc w zmywarce) Przed uzyciem splukac i wysuszyc.
Po uzyciu umyc uzywajac szczotki. Po osuszeniu natluscic olejem roslinnym. Nie przyrzadzac potraw o odczynie kwasnym. Nie przechowywac zywnosci. Naczynie nie jest nierdzewne - oksydowanie zniża podatnosc na rdze, lecz jej nie uniemożliwia.
Naczynia zeliwne świetnie magazynuja cieplo co sprawia, ze nasze potrawy dochodza w sposób stopniowy i równomierny. Maja tez doskonaly wplyw na nasze zdrowie. Dzieki zaimplementowaniu naturalnego materialu jakim jest zeliwo, ograniczamy ilosc destrukcyjnych substancji jakie wnikaja do jedzenia w czasie uzywania innych naczyn.
Dodatkowym atutem jest to ze w czasie przygotowywania potraw w naczyniach zeliwnych wydzielaja sie nieznaczne ilosci zelaza, pierwiastka niezbednego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzysc, zwlaszcza dla osób zmagajacych sie z anemia.