wyjątkowo ciezka PATELNIA ZELIWNA O28cm z odkrecana raczka marki KINGHOFF Zeliwo z którego jest wyprodukowane naczynie jest grube i ciezkiestosownie skumulowac i utrzymac wysoka temperature. Czarna powierzchnia zostala uzyskana dzieki unikatowemu procesowi wypalania zeliwa w oleju roslinnym w bardzo wysokiej temperaturze (oksydowanie).
Powierzchnia oksydowana zmniejsza podatnosc na rdzewienie. Dno gladkie. Raczka drewniana, przykrecana. Wyrób pasuje równiez do wszelkich rodzajów kuchni, a takze kuchni indukcyjnych. Rozmiar: O28cm x 6.5cm Zasady uzytkowania: Myc jedynie recznie (nie myc w zmywarce) Przed uzyciem splukac i wysuszyc.
Po uzyciu umyc uzywajac szczotki. Po osuszeniu natluscic olejem roslinnym. Nie przyrzadzac potraw o odczynie kwasnym. Nie przechowywac zywnosci. Naczynie nie jest nierdzewne - oksydowanie zmniejsza podatnosc na rdze, lecz jej nie zapobiega.
Naczynia zeliwne znakomicie magazynuja cieplo co sprawia, ze nasze potrawy dochodza w sposób stopniowy i równomierny. Maja tez doskonaly wplyw na nasze zdrowie. Dzieki zaimplementowaniu naturalnego materialu jakim jest zeliwo, ograniczamy ilosc zgubnych substancji jakie wnikaja do jedzenia w czasie uzywania innych naczyn.
Dodatkowym atutem jest to ze w czasie przygotowywania potraw w naczyniach zeliwnych wydzielaja sie małe ilosci zelaza, pierwiastka niezbednego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzysc, zwlaszcza dla osób zmagajacych sie z anemia.