chwilowy brak towaru
BIOWIN
Worek filtracyjny asygnowany do grawitacyjnej filtracji moszczu. Wyjątkowo rekomendowany do filtracji moszczu po wstępnej fermentacji albo po obróbce z użyciem PEKTOENZYMU, który zwiększa sprawność wyciskania soku z owoców i usprawnia późniejsze klarowanie wina. Worek stworzony jest z mocnej bawełnianej tkaniny przemysłowej, dopuszczonej do wykorzystywania z artykułami spożywczymi, która nie wpływa na bukiet i zapach wina.
Sposób wykorzystania: Napełnić 1/2 worka rozdrobnionymi owocami lub moszczem po wstępnej fermentacji. Worek praktyczne uszy, na których można go powiesić nad pojemnikiem fermentacyjnym i pozostawić do automatycznej, grawitacyjnej fitlracji. Worek można ponadto założyć na lejek plastikowy - worek o obszerności 12 L pasuje do lejka fi 31 - Końcówkę lejka włożyć do szyjki balona do wina i pozostawić do samoczynnej filtracji. W zależności od rozdrobnienia i typu rozdrobnionych owoców czas filtracji może się różnić.
Worek filtracyjny może jeszcze służyć jako tańsza alternatywa prasy do wiciskania soku.większyć wydajność procesu, podczas filtrowania można skręcić worek wokól własnej osi.
Po zakończonej filtracji worek należy błyskawicznie przepłukać pod bieżącą wodą, celem usunięcia pozostałości po owocach. Do dezynfekcji można zastosować PIROSIARCZYNU POTASU.