Nóż do pieczywa pasuje do krojenia pieczywa, ciast, pieczeni, a także owoców i warzyw z twardą skórką i miękkim wnętrzem. Ze względu na ząbkowane ostrze krojenie świeżego i chrupiącego pieczywa odbywa się precyzyjnie, nie gniotąc chleba, a sam nóż jest potrzebnym wyposażeniem każdej kuchni.
Produkty, z których korzystamy przy codziennych kuchennych czynnościach powinny być nie tylko funkcjonalne i użytkowe, ale w równym stopniu zaspokajać zmysł estetyczny. Seria narzędzi kuchennych Profile 2.0 producenta Brabantia to produkty produkowane z wysokiej jakości tworzyw, które charakteryzuje nienaganny, bezkompromisowy wygląd, a także niebywała użyteczność.
Nóż jest wytwarzany z wysokiej jakości stali wysokowęglowej z dodatkiem pierwiastków takich jak Molibden i Vanad (X50CRMOV15), jest niepodatny na korozję. Niezwykłą ostrość przez długi czas oprócz materiału z którego jest produkowany zawdzięcza także hartowaniu lodem.
Nóż jest stosownie wyważony, z poręcznym komfortowym uchwytem.
Główne mocne strony: