Mączka bazaltowa jest to artykuł pochodzenia naturalnego, który powstaje poprzez zmielenie skały bazaltowej. Z uwagi na naturalne pochodzenie z powodzeniem może być wykorzystywana w uprawach ekologicznych.
Mączka bazaltowa w swym składzie zawiera szereg potrzebnych makro- oraz mikroelementów koniecznych roślinom do życia. Najważniejsze związki bazaltu to tlenek krzemu, czyli tzw. Krzemionka (około 50%), tlenek glinu (około 20%), a także tlenek żelaza (5-10%). W dodatku bazalt gromadzi sporo cennych makro- i mikroelementów (magnez, wapń, sód, potas, mangan, tytan, fosfor, siarka, bor, chrom, miedź, cynk, molibden, kobalt czy jod. Mączka bazaltowa ma zasadowy odczyn (pH powyżej 7).
Mączka bazaltowa jest bardzo pomocna w nawożeniu gleb mocno wyeksploatowanych i nieurodzajnych. Wspaniale uzupełnia nawozy organiczne (np. Obornik, biohumus czy kompost), a także przyspiesza cykl kompostowania. Mączka bazaltowa to nieprzeciętny sposób na pozbycie się wielu gatunków uciążliwych szkodników (zwłaszcza mszyc) oraz ślimaków. Pomaga także ograniczyć rozwój chorób roślin. Towar jest nietoksyczny dla roślin i bezpieczny dla ludzi (nie ma okresu karencji). Mączka bazaltowa genialnie pasuje także do zaprawiania nasion i cebulek. Stosowana podczas przesadzania stanowi idealny nawóz startowy. Mączkę bazaltową warto także zastosować do piaskowania trawnika (zabieg zalecany na ciężkich i nieprzepuszczalnych glebach).