konkretna dawka - 500 mg kwasu pantotenowego w każdej kapsułce.Kapsułki roślinne - w odróżnieniu od typowych kapsułek, nie zawierają żelatyny pochodzenia zwierzęcego, są przychylne dla wegetarian.Clean label - w produkcie nie wynajdziesz sztucznych wypełniaczy, zbędnych barwników ani konserwantów. Czysty skład pozbawiony skażeń.Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i pokarmowego.Pomaga w utrzymaniu dobrych funkcji psychologicznych.Czym jest kwas pantotenowy i jakie jest jego działanie?Kwas pantotenowy, znany także jako witamina B5, jest rozpuszczalny w wodzie i pełni dużo ważnych funkcji w organizmie. Obniża stężenie cholesterolu we krwi, bierze udział w syntezie takich hormonów jak: kortyzol, testosteron, progesteron i estradiol oraz neuroprzekaźników: serotoniny i dopaminy. Bierze udział w regeneracji skóry i błon śluzowych, jest niezbędny do tworzenia przeciwciał, które chronią organizm przed infekcjami. Przyspiesza gojenie się ran, spowalnia starzenie, uniemożliwia siwieniu włosów i powstawaniu zmarszczek. Objawy i skutki niedoboru kwasu pantotenowegoNiedobór kwasu pantotenowego może powodować zmęczenie, osłabienie, rozdrażnienie, problemy ze snem, zaburzenia wzroku. Mogą pojawić się ponadto skurcze nóg, ból i sztywność mięśni i stawów, spadek masy ciała, bóle głowy, zaburzenia ze strony układu pokarmowego, takie jak biegunki, niestrawność, wzdęcia. Niedobór kwasu pantotenowego objawia się także wypryskami, trądzikiem, dłuższym gojeniem się ran, pękaniem skóry w kącikach ust, siwieniem i wypadaniem włosów, obniżeniem wytrzymałości, a także zaburzeniami układu sercowo- naczyniowego.Suplementacja kwasu pantotenowegoSuplementację kwasem pantotenowym powinny wziąć pod uwagę osoby:wyczynowo uprawiające sport,narażone na ciągłe przemęczenia,w podeszłym wieku,obciążone długofalowym stresem,w trakcie okresu rekonwalescencji,posiadające problemy z trądzikiem,kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną,z zaburzeniami układu pokarmowego.Jakie są źródła witaminy B5?żółtka jaj,mięso i podroby,mleko i sery pleśniowe,drożdże,grzyby,ryby (śledzie, łosoś),pełnoziarnista mąka, otręby pszenne,brokuły, awokado,nasiona słonecznika, orzechy włoskie.