Kawiarka Bialetti New Venus 4tz, ACT-AGDBLTZAP0013 Ocena produktu:

od 159,99 PLN

  • Producent: Bialetti
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Pojemność: 170 ml
  • Ilość filiżanek: 4

nieszablonowa kawiarka włoskiej producenta Bialetti będącej od lat światowym liderem wśród producentów kawiarek. New Venus to unowocześniona wersja kultowego modelu, w którym zmieniono kształt górnego zbiornika, pokrywki i uchwytu. Ścianki dolnego zbiornika wytworzono z grubszej o 20% stali rdzoodpornej.

Kawiarka Bialetti Venus zezwala na rozkoszowanie się tradycyjnym włoskim espresso, które przygotujesz w ok 5 minut.


Projektanci Bialetti to mistrzowie w swoim fachu, którzy poprzez wieloletnie doświadczenie stale poprawiają swoje produkty. Pod nazwą tej firmy kryje się wysoka jakość i zniewalające wzornictwo. Oprócz przemyślanej konstrukcji kawiarki zachwycają fenomenalnym wyglądem. Kawiarki Bialetti są nie tylko kuchennym wyposażeniem,w dodatku stylową ozdobą pomieszczenia.
Kawiarka New Venus jest wyprodukowana z wysokiej jakości polerowanej stali nierdzewnej (18/10), włączając w to dodatkowo części wewnętrzne. Rączkę produkowano z tworzywa sztucznego. Rewelacyjnie wyprofilowany zarys nadaje jej nieszablonowego charakteru. Ten nieszablonowy design mistrzowsko wpisuje się w progresywne trendy.

właściwości kawiarki
  • Kawiarka jest dopasowana do kuchni gazowych, elektrycznych i indukcyjnych
  • adekwatna kompozycja powoduje, iż przygotowana kawa jest wyrazista w smaku i niezwykle aromatyczna
  • Stal nierdzewna nie wpływa na smak kawy i nie pochłania zapachów

Kawiarkę myj wyłącznie ręcznie bez wykorzystania detergentów. Nie myj jej w zmywarce.

W kawiarce każdorazowo przygotowuje się ilość kawy wyszczególnioną przez producenta. Wybierz rozmiar, który najistotniej będzie uwzględniał Twoje zapotrzebowania.

Jaką kawę wybrać do kawiarki?

Naszym zdaniem najlepiej przeciętnie, lub trochę ciemniej palona kawa, zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.

Jeśli nie posiadasz młynka (a warto!), zwróć uwagę na to, aby kawa była zmielona w odpowiednim stopniu. Od tego zależy czy prawidłowo się zaparzy.

Z kaw mielonych polecamy kawy Arcaffe i Le Piantagioni del Cafè. Odnajdziesz je tutaj.

Oto trochę pewniaków w ziarnach - wychodzą zachwycająco!

Jeśli chcesz jeszcze bardziej rozbodowanego smaku, i kawy najwyższej jakości (po prostu lepiej się już nie da...) spróbuj kaw z palarni Coffee Collective, DAK, The Barn, Five Elephant, Fjord, Drop, czy La Cabra. Możesz wybrać albo kawę rodzaju "espresso blend" albo spróbować którejś z propozycji tych palarni "single origin". Każda z tych kaw to niezapomniana przygoda, ale zwróć uwagę, iż te palarnie wypalają swoje kawy nieco jaśniej - mają one nieraz bardziej złożony charakter. Jeśli lubisz kawy o intensywnym smaku, spróbuj raczej kaw wymienionych w liście powyżej.
Jak przygotować kawę w kawiarce?

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci trzeba korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci potrzeba ok 20g kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz zastosować zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu adekwatnej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, by nie ubijać kawy
  • jeżeli uwielbiasz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz genialną dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym mnóstwo frajdy:)
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • teraz precyzyjnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest wyjątkowo ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się optymalne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, by ustawić ją nad źródłem ciepła tak, żeby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać też mleko. Nakłaniamy do próbowania różnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, że odkrywamy jej rozmaite oblicza.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki