Kawiarka Bialetti Venus 4TZ - efektowny design i wspaniała jakość. Włoska tradycja we współczesnej odsłonie.
Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w tradycyjny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do teraz pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.
Design
Smukły, innowacyjny zarys kawiarki znakomicie eksponuje jej jakość. Wytworzona jest z wysokiej jakości stali rdzoodpornej. Uchwyt, wytwarzany z tworzywa sztucznego jest niezwykle użyteczny. Od pierwszej chwili docenimy jego ergonomiczny zarys.
Stal nierdzewna ma bezdyskusyjnie mniejszy wpływ na smak kawy tradycyjne aluminium.
Funkcjonalność
Kawiarki tej możesz używać na konwencjonalnych palnikach gazowych, elektrycznych oraz indukcji.
Przygotujesz w niej kawę do 4 filiżanek espresso - jej pojemność to 200 ml.
Jeśli uwielbiasz pokaźniejszą ilość kawy, będzie ona genialnym wyborem do przygotowania dwóch mniejszych filiżanek (2x100 ml) lub trochę pokaźniejszych, pozostawiając miejsce na mleko.
- Kawiarki są zaprojektowane tak, aby przygotowywać w nich określoną przez producenta ilość kawy. Wybierając jej wymiar, miej na uwadze ile kawy w danej kawiarce możesz przygotować.
- 1TZ = 50 ml kawy
Jak używać kawiarki
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Ci potrzeba korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej niżeli do przelewu, lecz grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.
liczba kawy przypasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci potrzeba ok 20gr kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest dedykowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz użyć zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu odpowiedniej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, aby nie ubijać kawy
- jeżeli lubisz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz wyśmienitą dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym mnóstwo frajdy:)
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- teraz precyzyjnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest niezwykle ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się stosowne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, aby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, by rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak. Możesz dodać również mleko. Zachęcamy do próbowania rozmaitych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i powoduje, iż odkrywamy jej przeróżne oblicza.
Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.