Kawiarka na 1 filiżankę Moka Express, EA1 Ocena produktu:

od 89,99 PLN

  • Producent: Bialetti
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Pojemność: 50 ml
  • Ilość filiżanek: 1
Kawiarka Bialetti Moka Express - ikona w odświeżonej wersji.

Wybierz rozmiar: 1TZ / 2TZ / 3TZ / 4TZ / 6TZ / 9TZ / 12TZ

Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w klasyczny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do dzisiaj pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.

Design

Moka Express to symbol kawy we włoskim wydaniu. To ta kawiarka spowodowała, że cały świat pokochał firmę Bialetti i jej moki.

Korpus jest odlewem z aluminium, które zostało dodatkowo wypolerowane.
Jej kształt to klasyczny kształt kawiarki, który wszyscy doskonale znamy. Trudno oprzeć się urokowi tego klasyka.
Czarna rączka i uchwyt na klapce górnego pojemnika są wygodne i korzystnej jakości.

Funkcjonalność

Kawiarka jest dostosowana do kuchni gazowych, elektrycznych i ceramicznych.

rozmiary kawiarek
  • 1TZ ~50 ml
  • 2TZ ~100 ml
  • 3TZ ~150 ml
  • 4TZ ~200 ml
  • 6TZ ~300 ml
  • 9TZ ~450 ml
  • 12TZ ~600 ml
Który wymiar wybrać?

Bialetti Moka Express 1TZ - przygotujesz w niej kawę do 1 niewielkiej filiżanki (espresso) - jej pojemność to 50 ml.
Jeśli lubisz kawę z mlekiem, będzie ona wystarczająca do przygotowania jednej kawy rodzaju cappuccino.

Bialetti Moka Express 2TZ - przygotujesz w niej kawę do 2 filiżanek (espresso) - jej objętość to 100 ml. Jeśli lubisz pokaźniejszą liczba kawy, będzie ona wyśmienitym wyborem do przygotowania jednej przeciętnej wielkości filiżanki (100 ml) lub dwóch, pozostawiając miejsce na mleko.

Bialetti Moka Express 3TZ - przygotujesz w niej kawę do 3 filiżanek espresso - jej pojemność to 150 ml.
Jeśli lubisz większą liczba kawy, będzie ona genialnym wyborem do przygotowania jednej obszerniejszej filiżanki (150 ml) albo dwóch mniejszych, pozostawiając miejsce na mleko.

Bialetti Moka Express 4TZ - przygotujesz w niej kawę do 4 filiżanek (espresso) - jej pojemność to 200 ml. Będzie dobrym wyborem do przygotowania dwóch średnich filiżanek (2x100 ml) albo trochę większych, pozostawiając miejsce na mleko.

Bialetti Moka Express 6TZ - przygotujesz w niej kawę do 6 filiżanek espresso - jej pojemność to 300 ml.
Ewentualnie będzie ona genialnym wyborem do przygotowania dwóch typowych filiżanek (2x150 ml) albo trochę większych, pozostawiając miejsce na mleko.

Bialetti Moka Express 9TZ - w tej kawiarce przygotujesz wystarczająco dużo kawy, żeby poczęstować nią nawet 6 - 10 osób. Jej objętość to ok 450 ml. także do przygotowania kawy typu cappuccino dla 4 - 6 osób, gdzie w adekwatnie pokaźniejszych filiżankach pozostanie miejsce na mleko.

Bialetti Moka Express 12TZ - wspaniały wybór dla pokaźniejszej rodziny, grupy przyjaciół, przyda się także w biurze, gdzie jedno zaparzenie da ok 8 - 12 filiżanek kawy. Objętość tej kawiarki to 600 ml. Przygotuj mleko, najlepiej za pomocą spieniacza, który od razu podgrzeje je, i możesz poczęstować ok 10 osób pysznym cappuccino.

Jak używać kawiarki

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci trzeba korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, ale grubiej aniżeli do ekspresów ciśnieniowych.

liczba kawy przystosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3TZ potrzebujesz ok 20g kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz wykorzystać zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - polecamy jednak wykorzystanie podgrzanej wody ponieważ skróci to czas parzenia, tak zaparzona kawa naszym zdaniem smakuje po prostu lepiej
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, żeby nie ubijać kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • dzisiaj skrupulatnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest szczególnie ważne ponieważ ma ogromny wpływ na proces ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się stosowne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać także mleko. Nakłaniamy do próbowania najróżniejszych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, iż odkrywamy jej najróżniejsze oblicza.

Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki