"Lwów zmienił się w czasie wojny, lecz wojna go nie zniszczyła…" (Ze Wstępu autora)
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do mężczyzny Edzia"? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina?
Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a równocześnie stanowi perfekcyjny „spacerownik kulinarny". To miasto jest jak szeroki, buchający kocioł, z którego wyciągają się wciąż świeże smaki, idee, pomysły, ale nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, lecz także wielu aktywistów, badaczy tradycji kulinarnych, ekspertów i dziennikarzy. Swymi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji i Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście.
Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię miasta – biografię całkowitą różnych smaków i smaczków.
dodatkową zaletą książki jest dokładna szata graficzna, oryginalne fotografie i barwne ilustracje.