Naczynia żeliwne genialnie magazynują ciepło co sprawia, iż nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Idealny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zaimplementowaniu naturalnego materiału, jakim jest żeliwo, ograniczamy liczba zgubnych substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie stosowania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to, iż w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych, wydzielają się nieduże ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.
Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki wyjątkowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w nad wyraz wysokiej temperaturze. Powierzchnia została na dodatek oksydowana co obniża podatność na rdzewienie. Zaleca się okresowe konserwowanie garnka przez smarowanie całej powierzchni cienką powłoką oleju jadalnego.
Wielkość: 29 x 21,5 x 10,7 cm
W zestawie żeliwna pokrywa.
objętość: 4,5 l
dostosowana do wszystkich typów kuchenek, także indukcyjnych.