od 3749,00 PLN
Ekspres do kawy GRAEF ES902 Baronessa Rozwój technologii espresso, opanowanej przez markę Graef, rozpoczął się już w 1901 roku. Około 6-7 gramów drobno zmielonej kawy, maszyna ekstrahuje pod wysokim ciśnieniem (ok.
9 barów) w czasie ok. 25-30 sekund, w temperaturze wody wynoszącej 90-96°C. W ekspresach portafilter ze zmieloną kawą napełnia się ręcznie i dociska do wyjmowanego filtra siatkowego (tzw. Metoda "slushing").
i sposób przygotowywania kawy zmienia się zgodnie z kulturą, narodowymi zwyczajami lub po prostu osobistymi smakami użytkowników. W zależności od metody przygotowywania, ziarna kawy mielone są do różnorodnych stopni rozdrobnienia.
w przypadku większości sposobów, stosuje się wodę poniżej temperatury wrzenia. Jeśli temperatura wody jest zbyt niska, kawa smakuje cienko, a także kwaśno, jeśli natomiast jest zbyt gorąca, substancje gorzkie są coraz bardziej uwalniane, wpływając niekorzystnie na smak przygotowywanego napoju.
Dzięki ekspresowi do kawy producenta Graef, modelowi ES 902 "Baronessa", nieprzeciętne cappuccino można przygotować dzisiaj jeszcze szybciej. Podwójny układ pomp, z dwoma oddzielnymi obiegami cieplnymi bez długich czasów podgrzewania, zezwala na jednoczesne przygotowywanie espresso i pianki mlecznej.
Niezależnie więc od tego, czy to wcześnie rano, czy już po obiedzie, czy może np. Jeszcze w trakcie pracy - nic nie sprawi więcej przyjemności i nie doda porcji energii do życia bardziej, prędko produkowane aromatyczne espresso albo cappuccino, z cienkim kapturem pianki z mleka.
ciekawy wygląd, stworzonej ze stali oraz aluminium pokrywy ekspresu "Baronessa", wydajnie przyciąga wzrok w każdej kuchni. Urządzenie jest gotowe do wykorzystania po krótkiej rozgrzewce.
przy pomocy jednego albo podwójnego przycisku, można przygotować pojedyncze albo podwójne espresso za jednym naciśnięciem. Równocześnie dysza gorącej wody, jak i dysza spienionego mleka, dają się obracać o 360 stopni.
Manometr urządzenia za każdym razem przedstawia aktualną wartość ciśnienia, panującego we wnętrzu podczas cyklu parzenia, zezwalając tym na śledzenie szczelności i drożności układu ciśnieniowego ekspresu w trakcie przygotowywania wywaru.
Aby zagwarantować osiąganie tylko i wyłącznie nieprzeciętnych wyników parzenia, "Baronessa" optymalnie nawilża zmieloną kawę tuż przed jej właściwą ekstrakcją (Pre-Infusion). Atrybuty I FUNKCJE - Wysokiej jakości obudowa ze stali nierdzewnej i aluminium, wysoki połysk i matowa czerń, - Podwójna nagrzewnica (termoblok) produkowana ze stali nierdzewnej, z aktywnym zaparzaczem, - Szybka gotowość do pracy, krótka rozgrzewka operacyjna, pełna sprawność po 2 minutach, - Możliwość jednoczesnego przygotowania espresso i pianki mlecznej, intuicyjna obsługa, - Włączniki dla pojedynczego i podwójnego espresso, przyciski ręczne, panel programowania, - technologia Pre-Infusion, możliwość regulacji temperatury wody i wilgotności pary, - Ustawienia funkcji, m.
in. Regulacja pojemność miseczki na jedną lub dwie filiżanki espresso, - Gotowe 3 programy odkamieniania dla głowicy warzenia i lancy parowej albo gorącej wody, - Programowalne przypominanie o potrzebie odkamienienia po zużyciu 12, 25 lub 50 litrów wody.
rozmiary Długość: 335 mm Szerokość: 320 mm Wysokość: 375 mm Moc pompy ciśnieniowej max.: 16 bar Maksymalne ciśnienie pary: 6 barów Zasilanie: 230 V/ 50 Hz Moc elektryczna: 2151 Watt Waga: 10,9 kg