Ekspres kolbowy the Oracle przygotuje wysokiej jakości kawę, która smakować będzie tak, jak w Twojej ulubionej kawiarni. System Oracle posiada funkcję samoczynnego mielenia, porcjowania i ubijania kawy. Automatyzuje w ten sposób najtrudniejsze części ręcznego przygotowania znakomitego napoju. Ekspres pozwala na ekstrakcję espresso i przygotowanie mleka w tym samym czasie, dzięki czemu Twoje ulubione latte albo cappuccino powstanie w przeciągu paru minut.
idealna filiżanka kawy wymaga dobrze przygotowanej i właściwie zmielonej kawy, starannej temperatury i odpowiedniego ciśnienia podczas całego procesu ekstrakcji. Sercem profesjonalnego ekspresu the Oracle jest system cieplny z dwoma nierdzewnymi bojlerami (oddzielny bojler do przygotowania kawy z precyzją +/-1C, a także oddzielny bojler do produkcji pary zapewniający stałe jej podawanie). Dzięki temu systemowi można równocześnie przygotowywać kawę w słusznej temperaturze, osiągając najkorzystniejszy smak, oraz spieniać mleko.
na dodatek głowica zaparzająca zaopatrzona jest w grzałkę, która zagwarantuje, iż w czasie pełnego cyklu ekstrakcji kawy temperatura w całym systemie nie będzie się wahać. Zastosowany młynek stożkowy z metalowymi kamieniami samoczynnie mieli, porcjuje i ubija 22 gramów kawy dla uzyskania podwójnej eksplozji smaku.
Niemal wszystkie fachowe urządzenia do przygotowywania kawy są standardowo wyekwipowane w wentyl ciśnieniowy. Fachowy ekspres The OracleTM nie jest wyjątkiem. Ten w pełni komercyjny element określa maksymalne ciśnienie podczas całego procesu ekstrakcji. W ten sposób uniemożliwia ewentualnemu gorzkiemu smakowi kawy, który może powstać właśnie przez brak wentyla ciśnieniowego, jeśli dojdzie do spalenia kawy w filtrze. Drugą funkcją wentyla ciśnieniowego jest tzw. Niskociśnieniowe parzenie wstępne. Dzięki tej funkcji dochodzi do stopniowego powiększania ciśnienia, które równomiernie rozkłada się po powierzchni kawy w filtrze, aby zagwarantować maksymalnie równomierną ekstrakcję. Wspaniała filiżanka kawy jest konsekwencją połączenia kilku czynników – świeżo mielonej kawy, optymalnie ubitej kawy, podgrzania filiżanki, trafnego ciśnienia i temperatury wody. Przez wahania temperatury podczas ekstrakcji dochodzi do straty piany i na skutek czego kawa traci swój atrakcyjny kawowy kolor w kilka sekund. Mistrzowski ekspres Sage The OracleTM zagwarantuje progresywną technikę kontroli temperatury w trakcie całego cyklu ekstrakcji. Elektroniczny system PID rejestruje temperaturę podczas ekstrakcji, wyrównuje jej wahania i zapewnia stabilność w trakcie całego procesu ekstrakcji.
Sage BES980 należy do liderów w swej kategorii dzięki specjalnie zaprojektowanym funkcjom. Prędko i prosto możesz regulować temperaturę ekstrahowanej kawy, ciśnienie parzenia wstępnego i czas ekstrakcji kawy. Można także ustawić grubość mielenia albo temperaturę mleka. Dzięki wentylowi regulującemu z zapadką (OPV) urządzenie zapobiegnie maksymalnemu przeciążeniu ciśnienia w trakcie ekstrakcji, co zapobiegnie gorzkiemu posmakowi. Urządzenie posiada także prawdziwy niskociśnieniowy system parzenia wstępnego, który stopniowo rozszerza ciśnienie dla równomiernej ekstrakcji kawy. Na wyświetlaczu można wybrać rozmiar filiżanki ulubionej kawy. Szybkie ogrzewanie, napełnianie pojemnika wodą od przodu i od tyłu, ustawianie zegara, samoczynne włączanie, możliwość odkamieniania w warunkach domowych - to tylko niektóre z wielu funkcji, w które wyekwipowany jest mistrzowski ekspres kolbowy Sage BES980.
- The OracleTM
- fachowy automatyczny ekspres kolbowy
- samoczynne MIELENIE i UBIJANIE kawy
- Niskociśnieniowe parzenie wstępne dla perfekcyjnego rozwinięcia smaku
- Potrójny system podgrzewania – 2 nierdzewne bojlery i aktywnie podgrzewana głowica do piany
- 2 oddzielne bojlery do przygotowania kawy i produkcji pary pozwalają na jednoczesne spienianie mleka i ekstrakcję kawy
- Komercyjna, aktywnie podgrzewana 58 mm głowica zaparzająca z zastosowaną grzałką utrzymuje stałą temperaturę w trakcie ekstrakcji kawy
- Elektroniczny system kontroli temperatury PID z tolerancją +/- 1C
- dostosowywane ciśnienie ekstrakcji kawy
- System dwóch oddzielnych pomp do przygotowania kawy i produkcji pary
- wbudowany młynek stożkowy z regulowaną grubością mielenia
- Programowanie temperatury i struktury mleka
- obfita filiżanka kawy przez wciśnięcie jednego przycisku
- Ustawiona wstępnie ilość kawy 22 gramów na najkorzystniejsze espresso
- Wskaźnik ciśnienia w środku uchwytu filtra
- Funkcja automatycznego uruchamiania
- Bezpiecznik cieplny przeciw przegrzaniu
- Włoska pompa 15-barowa
- Natychmiastowe i ciągłe podawanie pary lub gorącej wody
- Oddzielny kabel gorącej wody
- Komercyjna obrotowa dysza parowa 360 z 3 otworami
- Wyjmowane naczynie na wodę o pojemności 2,5 l z wbudowanym filtrem wodnym
- Powierzchnia do podgrzewania filiżanek
- System bezpieczeństwa z mechanizmem obrotowym
- Wyjmowana taca ociekowa ze wskaźnikiem Empty Me!
- Programowanie temperatury ekstrakcji kawy w zakresie 86–96C
- Programowanie temperatury pary (mleka)
- dokładna temperatura wody (PID)
- słuszne ciśnienie wody (OPV)
- Programowanie czasu ekstrakcji albo objętości ekstrakcji dla 1 albo 2 filiżanek
- Funkcja ustawiania czasu i wydajności parzenia wstępnego
- 3x ekran LCD – grubość mielenia ziaren kawy, ustawienia, informacja o przygotowaniu kawy i mleka
- Funkcja automatycznego uruchamiania
- Funkcja ustawiania zegara
- Funkcja samoczynnego wyłączania
- Funkcja odkamieniania
- Funkcja przywracania ustawień fabrycznych
- Ręczne ustawianie objętości kawy
- 58 mm nierdzewna kolba
W pakiecie: - Pojemnik na kawę mieloną
- Naczynie nierdzewne do spieniania mleka
- Filtry z prostym dnem dla 1 i 2 filiżanek
- Filtry z podwójnym dnem dla 1 i 2 filiżanek
- Imbus
- Przetyczka do czyszczenia
- Tester twardości wody
- Wymienny filtr wody
- Moc 2400 W
- Wykorzystane materiały: szlifowana stal nierdzewna z połyskiem
- wymiary (wys. X szer. X gł.): 45,5 × 37 × 41 cm