Forma silikonowa do pieczenia chleba, keksu, pasztetu
wykonane z 100% silikonu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, dzięki temu formy są bardziej stabilne i trwalsze.
Ekonomiczna:
ulepszoną cyrkulację ciepła i zimna
Do 20% krótszy czas pieczenia
Materiał zagwarantuje równomierne pieczenie nieskomplikowane odchodzenie wypieku od ścianek
funkcjonalna:
Nie wymaga natłuszczania
Łatwe przechowywanie
Daje się zwijać i rolować
oporna na zabrudzenia
Nie odbrawia się
Nie chłonie zapachów
Łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji
dopasowana do mycia w zmywarce
Trwała:
Nie odkształca się
Pod wpływem temperatury wraca do pierwotnego kształtu
Temperatura użytkowania od -40°C do 250°C
Bezpieczna:
ma atest inspektora sanitarnego
Neutralna dla jedzenia
nadaje się do:
Piekarnika
Kuchenki mikrofalowej
Lodówki
Zamrażalnika
Zmywarki
wymiary: 25 x 13 cm
parametry form silikonowych:
1. Formy silikonowe są uniwersalne, wspaniale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur. Standardowo formy wytrzymują temperaturę od -40oC do +250oC.
- Temperatura górna wynosi choćby do 250oC ( w zależności od producenta) nieistotne, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z termoobiegiem lub bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, aby nie stawiać form tuż nad palącym się płomieniem.
- W formach można przyrządzać także dania wymagające chłodzenia, a nawet mrożenia. Niskie czy wysokie temperatury nie powodują odkształcania się form, ani ich roztapiania.
2. Formy silikonowe są niepodatne na tzw. Szok cieplny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur i tak po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika.
3. Można ich używać do piekarników, zamrażarek, lodówek, kuchni mikrofalowych jak również myć w zmywarkach.
4. Dzięki rozciągliwości, formy zajmują niedużo miejsca przy przechowywaniu, co równa się z oszczędnością miejsca w Twojej kuchni.
5. Silikon wyjątkowo momentalnie stygnie, dzięki temu już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę.
6. Ich zaletą jest jeszcze oszczędność energii. Silikon korzystnie przewodzi ciepło, co sprawia, że czas pieczenia w tych formach jest krótszy niż w innych o 10-20%.
7. Potrawy nie przywierają, a co najważniejsze form silikonowych (oprócz pierwszego razu po zakupie) nie trzeba ich natłuszczać przed pieczeniem, co czyni Twoją kuchnię zdrowszą. Wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów, ciasta albo potrawy nie trwoniąc kształtu przy wyjmowaniu.
8. Formy prosto umyć pod bieżącą wodą albo w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, starczy przetrzeć miękkim zmywakiem. Silikon szybko schnie.