Forma silikonowa do pieczenia chleba, keksu, pasztetu, Usztywniany rant sprawia, iż forma nie odkształca się i prosto ją włożyć i wyjąć z piekarnika. Wykonane z 100% silikonu dedykowanego do kontaktu z żywnością, dzięki czemu formy są bardziej stabilne i trwalsze. Ekonomiczna: ulepszoną cyrkulację ciepła i zimna Do 20% krótszy czas pieczenia Materiał zapewnia równomierne pieczenie łatwe odchodzenie wypieku od ścianek funkcjonalna: Nie wymaga natłuszczania nieskomplikowane przechowywanie wytrzymała na zabrudzenia Nie odbarwia się Usztywniany rant oraz uchwyty upraszczają jej przenoszenie Nie chłonie zapachów łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji dopasowana do mycia w zmywarce Trwała: Nie odkształca się Pod wpływem temperatury wraca do pierwotnego kształtu Temperatura wykorzystywania od -40°C do 250°C Bezpieczna: posiada atest inspektora sanitarnego Neutralna dla jedzenia nadaje się do: Piekarnika Kuchenki mikrofalowej Lodówki Zamrażalnika Zmywarki rozmiary: wymiary zewnętrzne z rantem i uchwytami: 31,5 x 14 x 6,5 cm wymiary wewnętrzne: 25,5 x12 x 6,5 cm właściwości form silikonowych: 1. Formy silikonowe są uniwersalne, idealnie nadają się do niskich jak i wysokich temperatur. Standardowo formy wytrzymują temperaturę od -40oC do +250oC. - Temperatura górna wynosi nawet do 250oC ( w zależności od producenta) nieistotne, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z termoobiegiem lub bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, żeby nie stawiać form tuż nad palącym się płomieniem. - W formach można przyrządzać także dania wymagające chłodzenia, a choćby mrożenia. Niskie czy wysokie temperatury nie wywołują odkształcania się form, ani ich roztapiania. 2. Formy silikonowe są oporne na tzw. Szok termiczny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur i tak po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika. 3. Można ich używać do piekarników, zamrażarek, lodówek, kuchni mikrofalowych jak w dodatku myć w zmywarkach. 4. Dzięki rozciągliwości, formy zajmują mało miejsca przy przechowywaniu, co równa się z oszczędnością miejsca w Twojej kuchni. 5. Silikon wyjątkowo momentalnie stygnie, dzięki czemu już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę. 6. Ich zaletą jest także oszczędność energii. Silikon korzystnie przewodzi ciepło, co powoduje, że czas pieczenia w tych formach jest krótszy niżeli w innych o 10-20%. 7. Potrawy nie przywierają, a co najważniejsze form silikonowych (oprócz pierwszego razu po zakupie) nie trzeba ich natłuszczać przed pieczeniem, co czyni Twoją kuchnię zdrowszą. Wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów, ciasta lub potrawy nie marnując kształtu przy wyjmowaniu. 8. Formy z łatwością umyć pod bieżącą wodą albo w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, wystarczy przetrzeć miękkim zmywakiem. Silikon szybko schnie.