Garnki żeliwne wspaniale magazynują ciepło, co powoduje, że potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny, idealny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zaimplementowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość szkodliwych substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie stosowania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to, iż w czasie przygotowywania potraw, w naczyniach żeliwnych wydzielają się drobne ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.
Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki nieszablonowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w wyjątkowo wysokiej temperaturze. Powierzchnia została na dodatek oksydowana, co ogranicza podatność na rdzewienie. Zaleca się konserwowanie garnka poprzez smarowanie całej powierzchni cienką warstwą oleju jadalnego po każdym umyciu.
Średnica - 24 cm
Wysokość - 12 cm
W komplecie żeliwna pokrywa.
pojemność: 4 l
przypasowany do wszystkich typów kuchni, także indukcyjnych.