Kociołek tworzony w całości z żeliwa szarego.
Kociołki żeliwne stanowią genialną alternatywę dla grilla i zyskują sobie coraz obszerniejszą popularność w całej Europie. Przyrządzanie pysznych dań jedno-garnkowych pod gołym niebem sprawia niemało radości i jestznakomitym pretekstem do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Kociołek żeliwny wykonany jest z żeliwa szarego, które dzięki swym właściwościom równomiernego rozprowadzania i utrzymywania ciepła sprawiane naczynie genialnie pasuje do przyrządzania dań jedno-garnkowych.
parametry:
- unikalny, standardowy smak potraw przygotowanych w kociołku żeliwnym nie ma sobie równych.
- Pyszne pieczonki, gulasz, czy każde inne danie są prawdziwą ucztą dla podniebienia jednocześnie podczas letniego przyjęcia w ogrodzie jak i zimowego biesiadowania przy ognisku.
- Postawiony w ognisku kociołek genialnie się demonstruje i stanowi oryginalną ozdobę ogrodu.
- Odkręcane nogi upraszczają transport oraz umożliwiają powieszenie kociołka na trójnogu.
- precyzyjny odlew maszynowy.
Kociołki żeliwne rewelacyjnie magazynują ciepło co powoduje, iż nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość destrukcyjnych substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie wykorzystywania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to iż w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się minimalne ilości żelaza, pierwiastka potrzebnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.
optymalnie konserwowany (natłuszczany) posłuży niemało lat.
pakiet posiada:
- Kociołek o pojemności 7L/15 kg
- Trzy nóżki
- Zakręcana pokrywa
Przed pierwszym użyciem:
Aby uniknąć rdzewienia należy usunąć wszystkie opakowania i etykiety. Umyć garnek w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, a następnie spłukać i skrupulatnie wysuszyć.
w dodatku zapoznaj się z instrukcją.
Specyfikacja:
- wysokość 35 cm
- wysokość nóżek 13 cm
- wysokość kociołka 22 cm
- średnica kociołka 32 cm
- średnica otworu kociołka 26 cm
- waga 15 kg
popularne potrawy, które przyrządza się w kociołku to bogracz, czyli zupa gulaszowa lub pieczonki - prażonki. Także warto spróbować żeberka w kapuście, golonkę w piwie lub leczo albo gulasz grzybowy.