Garnki żeliwne nadzwyczajnie magazynują ciepło co sprawia, iż nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Doskonały wpływ na nasze zdrowie, a dzięki zaimplementowaniu naturalnego materiału, jakim jest żeliwo, ograniczamy liczba krzywdzących substancji jakie wnikają do jedzenia. Dodatkowym atutem jest to, iż w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się niewielkie ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.
Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki wyjątkowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym, w nad wyraz wysokiej temperaturze. Powierzchnia została dodatkowo oksydowana, co obniża podatność na rdzewienie. Zaleca się okresowe konserwowanie garnka przez smarowanie całej powierzchni cienką warstwą oleju jadalnego.
Średnica - 24 cm
W komplecie żeliwna pokrywa.
pojemność: 4 l
dopasowany do wszystkich typów kuchenek, także indukcyjnych.