Kociołek wytwarzany w całości z żeliwa szarego. Kociołki żeliwne stanowią nadzwyczajną alternatywę dla grilla i zyskują sobie coraz obszerniejszą popularność w całej Europie. Przyrządzanie pysznych dań jedno-garnkowych pod gołym niebem sprawia niemało radości i jestperfekcyjnym pretekstem do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Kociołek żeliwny wytworzony jest z żeliwa szarego, które dzięki swoim właściwościom równomiernego rozprowadzania i utrzymywania ciepła sprawiane naczynie perfekcyjnie nadaje się do przyrządzania dań jedno-garnkowych. Właściwości: - oryginalny, typowy smak potraw przygotowanych w kociołku żeliwnym nie ma sobie równych. - Pyszne pieczonki, gulasz, czy każde inne danie są prawdziwą ucztą dla podniebienia jednocześnie podczas letniego przyjęcia w ogrodzie jak i zimowego biesiadowania przy ognisku. - Postawiony w ognisku kociołek genialnie się demonstruje i stanowi oryginalną ozdobę ogrodu. - Odkręcane nogi usprawniają transport oraz pozwalają na powieszenie kociołka na trójnogu. - precyzyjny odlew maszynowy. Kociołki żeliwne rewelacyjnie magazynują ciepło co powoduje, iż nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Znakomity wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zaimplementowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy liczba krzywdzących substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie stosowania innych naczyń. Dodatkowym atutem jest to iż w czasie przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych wydzielają się nieduże ilości żelaza, pierwiastka potrzebnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią. Stosownie konserwowany (natłuszczany) posłuży niemało lat. Zestaw gromadzi: - Kociołek o objętości 7L/15 kg - Trzy nóżki - Zakręcana pokrywa Przed pierwszym zastosowaniem: aby uniknąć rdzewienia należy pousuwać wszystkie opakowania i etykiety. Umyć garnek w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, a następnie spłukać i starannie wysuszyć. Ponadto zapoznaj się z instrukcją. Specyfikacja: - wysokość 35 cm - wysokość nóżek 13 cm - wysokość kociołka 22 cm - średnica kociołka 32 cm - średnica otworu kociołka 26 cm - waga 15 kg lubiane potrawy, które przyrządza się w kociołku to bogracz, czyli zupa gulaszowa albo pieczonki - prażonki. Także warto spróbować żeberka w kapuście, golonkę w piwie albo leczo albo gulasz grzybowy.