Wydawnictwo naukowe pwn Historia polskiego smaku. kuchnia, stół, obyczaje - łozińska maja, łoziński jan - książka

chwilowy brak towaru

  • Producent: Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Kategoria: Historia
  • ISBN: 9788301216177
  • Oprawa: miękka
  • Autor: Jan Łoziński, Maja Łozińska
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe Pwn
  • Ilość stron: 296
  • Rok wydania: 2021

Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie.

Cytują wspomnienia i listy opisujące sławne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o dużych smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem formującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie.

Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju. Maja i Jan Łozińscy od wielu lat zajmują się historią polskiej obyczajowości w XIX wieku i okresie międzywojennym.

Materiały do urzekających opowieści znajdują w pamiętnikach, wspomnieniach, relacjach oraz w ówczesnej prasie i literaturze pięknej. W swych książkach autorzy snują fascynującą opowieść zilustrowaną licznymi archiwalnymi fotografiami.

Ostatnie swoje prace poświecili tematom związanym z zasady z obyczajowością Drugiej Rzeczypospolitej, opublikowali pomiędzy innymi W ziemiańskim dworze, W przedwojennej Polsce, Smaki dwudziestolecia.

teraz postanowili powrócić do tematyki, która zajmowała ich przed blisko dwudziestu laty i na nowo przyjrzeć się dziejom polskiej kuchni i stołu od średniowiecza po wiek XX.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Historia