Divella riso Carnaroli to ryż o niedługich i pulchnych ziarnach, nadzwyczajnych do risotto. Podobnie jak ryż arborio jest uprawiany w regionie Piemontu i Lombardii w północnych Włoszech. Jest uważany za jeden z najkorzystniejszych odmian ryżu, idealny do wszelkiego typu risotto. Carnaroli nazywany jest "kawiorem ryżu". Ziarna Carnaroli są większe od większości odmian ryżu białego, ale mimo to są równie kremowe i mają mocną konsystencję po ugotowaniu. łatwo wchłania wodę, a kremowa konsystencja i unikatowy smak utrzymuję się podczas gotowania. Ryż Carnaroli jest z reguły droższą odmianą większości modnych rodzajów, natomiast niewątpliwie warto zapłacić odrobinę wiecej i cieszyć się nadzwyczajnie udanym i aromatycznym risotto. Klasycznie używa się go do przygotowania risotto, nieco różni się od bardziej powszechnego ryżu - Arborio, gdyż ma wyższą zawartość skrobi, twardszą konsystencję i dłuższe ziarno.
Włoska marka Divella powstała w 1890 roku, kiedy to Francesco Divelli stworzył swój pierwszy młyn do mielenia pszenicy w Rutigliano, niedużym miasteczku rolniczym w prowincji Bari we Włoszech. Divella jest jednym z najmocniej znanych producentów makaronu z pszenicy durum.
Divella to symbol dobrego smaku i wysokiej jakości.
Waga netto: 1kg