• Producent: Bialetti
  • Kategoria: Kawiarki
Bialetti Moka Timer Kawiarka elektryczna 6TZ - postępowość i wygoda

Elektryczna wersja kawiarki zaparzy nadzwyczajną kawę nawet kiedy Ty śpisz. Wystarczy wcześniej zaprogramować kawiarkę na potężną godzinę i obudzisz się przy zapachu kawy.

Kawiarka zaparzy kawę w klasyczny włoski, domowy sposób. Ta tradycja sięga już stu lat! I pomimo upływającego czasu, wciąż znajduje nowych miłośników.

Design

wytwarzana z aluminium kawiarka o konwencjonalnym profilu tradycyjnego modelu Dama.
Kawiarka jest ustawiana na podstawie wytworzonej z tworzywa, która jest wyekwipowana również w czytelny ekran.

Funkcjonalność

W kawiarce Moka Timer 6TZ zaparzysz kawę do 6 filiżanek śladowych espresso - jej pojemność to 300 ml.
Jeśli lubisz większą ilość kawy, kawy będzie wystarczająco dużo do wypełnienia dwóch standardowych filiżanek cappuccino (2x150 ml). Ewentualnie, możesz przygotwać przy pomocy tej kawiarki dowolną inną kompilację, np 3 filiżanki cappuccino, gdzie będzie miejsce na dolanie mleka, lub 1 pełną filiżankę kawy czarnej i dwóch cappuccino z większą ilością mleka.

  • Kawiarki są zaprojektowane tak, by przygotowywać w nich określoną przez producenta ilość kawy. Wybierając jej rozmiar, miej na uwadze ile kawy w danej kawiarce możesz przygotować.
  • 1TZ = 50 ml kawy

Jak używać kawiarki

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci trzeba prawidłowej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej aniżeli do ekspresów ciśnieniowych.

liczba kawy przystosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz potrzebujesz ok 20gr kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz wykorzystać zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu stosownej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, żeby nie ubijać kawy
  • jeżeli lubisz mniej intensywną kawę, użyj jej nieznacznie mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz znakomitą dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym dużo frajdy:)
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • teraz skrupulatnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest nad wyraz ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się adekwatne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć specyficzne bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak. Możesz dodać też mleko. Zachęcamy do próbowania przeróżnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, iż odkrywamy jej zróżnicowane oblicza.

Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Kawiarki