Nowa linia domowych kompostowników Bokashi o nazwie Maze mile Cię zaskoczy. Specyficzna budowa kompostownika i poręczny kran gwarantują kompostowanie odpadów kuchennych bezpośrednio w domu.
Kompostownik Bokashi Maze o objętości 14 litrów wyekwipowany jest w pokrywę z trzema klipsami i silikonowym pierścieniem. Dzięki czemu pokrywa nadzwyczajnie przylega do pojemnika na kompostownik, uniemożliwiając wydostawaniu się jakichkolwiek zapachów z kompostownika.
W komplecie znajduje się ponadto praktyczna szpachelka, którą można zawiesić na korpusie kompostownika i za pomocą której w razie zapotrzebowania można zdusić kompost i w ten sposób wycisnąć nadmiar powietrza.
Opakowanie kompostownika Bokashi Maze mieści:
Bokashi to innowacyjna metoda, dzięki której możemy przetwarzać pozostałości organiczne. W przeciwieństwie do klasycznego kompostowania, metoda Bokashi działa na zasadzie fermentacji beztlenowej, w której do bioodpadów dodaje się specjalną mieszankę, aby wspomóc rozkład.
Metoda Bokashi wymaga mieszanki kompostującej i pojemnika Bokashi, zwanego jeszcze kompostownikiem Bokashi. Mieszanka kompostująca do przyspieszania kompostu nie jest zawarta w opakowaniu, dlatego należy zamówić osobno.
Dzięki tej metodzie odpady żywnościowe, w tym mięso, ryby, produkty mleczne i gotowana żywność, mogą być przetwarzane i przekształcane w bogaty w składniki odżywcze kompost. Ten beztlenowy proces rozkładu uniemożliwia powstawaniu niepożądanych zapachów i nie przyciąga much.
Jak korzystnie kompostować metodą Bokashi:
1. Umieść resztki jedzenia w kompostowniku Bokashi. Pokrój obszerne części na mniejsze kawałki.
2. Przy każdym napełnieniu przykryj cienką warstwą mieszanki kompostowej.
3. zawsze dokładnie zamykaj pojemnik po każdym napełnieniu.
4. Stopniowo napełniaj pojemnik na kompost resztkami jedzenia, aż pojemnik się zapełni. Zawsze przykryj sproszkowaną mieszanką kompostu i szczelnie zamknij.
5. Regularnie odpompowywać płyn fermentacyjny z kompostownika (raz na 3-5 dni). Płynu można używać jako nawozu do podlewania kwiatów.
6. Po napełnieniu kompostownika pozostaw szczelnie zamknięty pojemnik do fermentacji przez 14 dni. Nie zapomnij regularnie spuszczać płynu przy pomocy kranu.
7. Powstały w ten sposób materiał wsypujemy do powstałego dołka w ziemi i zasypujemy ziemią lub dodajemy do kompostu ogrodowego. Następnie zaleca się pozostawienie materiału na 4 tygodnie.
Do domowego kompostu Bokashi możesz dodać:
Owoce i warzywa, resztki gotowanych posiłków, chleb, fusy z kawy, torebki herbaty, zwiędłe kwiaty, chusteczki higieniczne, serwetki.
Czego nie powinno być w domowym kompostowniku:
Ocet, sok, mleko, olej, woda, pokaźniejsze kości, popiół, odchody zwierzęce, papier.