Zasmakuj w prawdziwej greckiej uczcie! Souvlaki, dalmados, pita, musaka, keftedes... Kuchnia śródziemnomorska na stałe zagościła w polskiej świadomości kulinarnej. Dzięki prostym sztuczkom George'a Calombarisa klasyczne greckie przepisy zyskują nie tylko nową oprawę, lecz i nabierają zaskakujących smaków.
Skosztuj arbuza kompresowanego z ouzo, jogurtu cynamonowego, keftedes z cukinii, popcornu o smaku taramosalaty albo spaghetti z anchois. Syn Greczynki i Egipcjanina wychowany w Australii, szanujący tradycje kulinarne przekazane mu w domu,lubiący eksperymenty i otwarty na świat - czego można chcieć więcej od dobrego kucharza$1811 "nowatorskie potrawy, które można przygotować ze znanych w kuchni greckiej części, podane w spektakularny sposób.
Fantastyczne fotografie i rodzinne opowieści dopełniają dzieła. Polecam gorąco!" Eliza Mórawska, autorka książek i bloga "White Plate" "George Colambaris pomimo tego, iż mieszka w dalekiej Australii, zaraża cały świat smakami swojej ojczystej Grecji.
Jego przepisy są pełne kefi, czyli greckiego stanu duszy, który dodaje nad wyraz pozytywnej energii. Ta książka motywuje do podróży szlakiem aromatycznych przypraw: tymianku, oregano, mięty, oliwek, cynamonu i wypieszczonych słońcem bakłażanów, cukinii czy pomidorów." Marcin Pietrzyk, przewodnik i autor książki "Grecja po mojemu" Powyższy opis pochodzi od wydawcy.