"Smakologia" to ilustrowana wyprawa do świata jedzenia, zawierająca istotnie interesujące dane z całego świata. Wybierz się w tę fascynującą podróż, nie tylko kulinarną, lecz też kulturową, historyczną, zdrowotną i środowiskową!
"Smakologia" jest atrakcyjną książką, pełną kolorowych ilustracji i ciekawostek ze świata jedzenia. Humorystycznie napisana, równocześnie bawi i uczy znikomego Czytelnika. Porusza sporo ważnych kwestii, takich jak zdrowa dieta, komponenty odżywcze czy witaminy.
Ola Woldańska-Płocińska opowiada także niemało fascynujących historii. Przedstawiona wiedza na pewno zainteresuje Czytelników w każdym wieku. Ze stron "Smakologii" można dowiedzieć się m.in., jak człowiek ujarzmił rośliny i jak w ogóle wpadł na ten pomysł.
Autorka odpowiada również na mnóstwo innych pytań, które, choć zdają się oczywiste, to okazują się istotnie trudniejsze. Po co jemy$1 Czy jedzenie leczy$2 Czym jest szafran$3 Czy to prawda, że niektóre przyprawy były, a choćby są droższe od złota$4 Jak wyglądały starożytne uczty i co wtedy można było znaleźć na stołach$5 Czemu tak często na zdjęciach i filmach widuje się cezara jedzącego winogrona$6 Jak powstaje czekolada$7 Jakie dane zawierają etykiety i co można z nich wyczytać$8 To tylko niektóre z pytań, na które odpowiedzi czekają w "Smakologii".
Ola Woldańska-Płocińska generuje pouczające i humorystyczne książki dla młodszych Czytelników, ale zawarta w nich wiedza może zaskoczyć dodatkowo rodziców! Dotychczas w kolekcji ilustrowanych książek, których zadaniem jest przybliżenie dziecku funkcjonowania świata, znajdują się tytuły: "Smakologia", odkrywająca wszystkie sekrety jedzenia na przestrzeni wieków, "Zwierzokracja", mówiąca o prawach, uczuciach i pochodzeniu zwierząt i "Śmieciokracja", tłumacząca zagadnienia z ekologii i ochrony środowiska.
Posiadane przez nas egzemplarze mają porysowane i uszkodzone okładki. Publicat 2020, ISBN: 9788327105028, oprawa twarda, 80 s.