SONKO Pieczywo lekkie żytnie 170 g – nie tylko dla tych na dieciePieczywo żytnie jest lżejsze od konwencjonalnego pieczywa pszennego. Lecz jego niepowtarzalny smak może nie pasować wszystkim. Dlatego także wychodząc naprzeciw osobom, które chciałyby powiększyć liczba żyta w swojej diecie, stworzyliśmy lekkie pieczywo żytnie o łagodnym smaku, które wciąż zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne właściwości.Lekkie pieczywo żytnie – źródło fitoestrogenówŻyto gromadzi mnóstwo cennych elementów odżywczych, w tym: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen.
Zwłaszcza ten ostatni jest niezwykle cenny w diecie, ponieważ przyczynia się do ochrony układu krwionośnego oraz jest jednym z głównych elementów budulcowych naczyń krwionośnych. Znamionuje je też spory kompleks witaminowy, a w nim: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5), witaminy A, E, K oraz substancje takie jak betainę, luteinę i zeaksantynę, czyli trzy związki odpowiedzialne za zdrowy wzrok.Poza tym żyto gromadzi pokaźne ilości fitoestrogenów, które w diecie pań odpowiadają pomiędzy innymi za zmniejszenie dokuczliwych objawów w okresie okołomenopauzalnym oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory piersi.
chronią także przed osteoporozą, chorobami sercowo-naczyniowymi (regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu) i bronią i wzmacniają serce.Oprócz tego żyto posiada dużo niższy indeks glikemiczny aniżeli inne zboża i w ten sposób wspiera unormowanie glikemii organizmu i zniża ryzyko występowania cukrzycy rodzaju II.W skrócie: – wysoka zawartość błonnika– bez dodatku cukrów**– z inuliną (błonnik rozpuszczalny)– 1 kromka to ok.
20 kcal– klasyczny smak** gromadzi naturalnie występujące cukry