Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób demonstruje zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej. Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Rezultatem tego stanu rzeczy są równocześnie zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy głównie wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w rezultacie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój rozmiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia, a także ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy i konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie, a także obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca gromadzi wyjątkowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. Drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 stanowczych incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, stanowczych inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje także działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, żeby zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.,,Publikacja oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy,ponadto prezentuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności." Prof. Dr hab. Mieczysław Obiedziński Powyższy opis pochodzi od wydawcy.