Ćwiczenia praktyczne skierowane do uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Realizują treści z zakresu kwalifikacji T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie). Publikacja umożliwia sprawdzenie umiejętności związanych ze używaniem sprzętu i technikami sprzątania jednostek mieszkalnych oraz wiedzy dotyczącej zasad kompletowania wyposażenia w tych jednostkach, procedur utrzymania czystości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie czy przyjmowania zleceń na usługi dopełniające.
Dzięki niej uczeń utrwali wiadomości na temat zasad i form przyjmowania zleceń na usługi , a także przećwiczy tworzenie jadłospisu zgodnie z obowiązującymi zasadami i dopasowanego do potrzeb gości, a także techniki nakrywania stołu i przygotowywania śniadań hotelowych i podawania ich do pokojów.
Po każdym rozdziale zamieszczono karty pracy zawierające zadania praktyczne do samodzielnego wykonania. Publikacja rekomendowana do użycia w trakcie zajęć w pracowni.