Sasso Olio Sasso to włoska oliwa z oliwek, asygnowana miłośnikom zbilansowanej diety. Oliwa ta została skomponowana z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Oliwa rafinowana to oliwa z pierwszego tłoczenia poddana tłoczeniu w wysokiej temperaturze. Rafinacja ma na celu oczyszczenie oliwy z rozmaitych związków, i tym samym wydłużenie jej przydatności do spożycia. Rafinowana oliwa z oliwek ma niższy udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i innych koniecznych kwasów tłuszczowych: omega 3 i omega 6.
Ten cenny sprzymierzeniec w kuchni o złocistożółtym oraz transparentnym i jasnym wyglądzie sprawi, iż potrawy nabiorą jeszcze lepszego smaku i będą zdrowsze. Aby jak najlepiej zachować cechy organoleptyczne, oliwa została ona zapakowana w klasyczną zieloną puszkę.