Roślina jednoroczna pochodząca z rodziny dyniowatych należącej do rzędu dyniowców. Obejmuję ok. 20 gatunków. Gatunkiem typowym jest dynia zwyczajna. Łodyga generuje wąsy czepne i jest pnąca. Na łodygach rodzą się znaczne owoce, które mogą osiągać wagę choćby o 200 kg. W we wnętrzu owocu znajdują się pestki, z których wytwarza się pełnowartościowy tłuszcz w postaci oleju.
OLEJ Z PESTEK DYNI BIO /Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil/Olej zimno tłoczony, otrzymywany z wyłuskanych pestek dyni i oczyszczony w procesie sedymentacji. Zawiera około 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, C, E i K, B1, B2, B6, a także betakaroten. Olej ma działanie uelastyczniające, uniemożliwia powstawaniu rozstępów. Dzięki wielkiej zawartości potasu ma działanie rozjaśniające blizny i przebarwienia. Świetny do każdego typu skóry, stanowczo dla cery dojrzałej.
SPOSÓB zastosowaniaznakomity dodatek (10-20%) do produktów kosmetycznych (kremy, balsamy).
jako wzbogacający dodatek uelastyczniająco-rozświetlający do innych olejów nośnikowych (20%)
masaż uelastyczniający - dodatek do oliwek lub innych olejów nośnikowych w proporcji 1:2
kąpiel regenerująco-wygładzająca.
baza do peelingów
stosować bezpośrednio na miejsca potężnie spękane (łokcie, kolana, pięty)
Olej z pestek dyni BIO marki Etja, jest wyprodukowany z surowców ekologicznych i w 100% naturalny. Certyfikat BCS DE-ӦKO.
PRZECHOWYWANIEzawsze po użyciu zakręcaj buteleczkę i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
POCHODZENIEPaństwa Europy