Suszenie produktów to produktywny i nieskomplikowany sposób na konserwację, zatrzymanie smaku i zapachu oraz wartości spożywczych suszonych produktów.
dzięki temu, przez cały rok, można delektować się smakiem owoców, warzyw czy grzybów bez dodatku konserwantów i innych nienaturalnych składników.
Urządzenie to zachowuje smak i aromat ulubionych produktów na dłużej. Jest potrzebne w każdej innowacyjnej i zdrowej kuchni.
Można osuszać grzyby klasyczną metodą: nadziane na patyczki niczym szaszłyki, w lekko nagrzanym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Inny sposób: suszenie na słońcu na sitach albo blasze. To jednak trwa długo, a poza tym nie daje gwarancji, że grzyby będą adekwatnie ususzone i iż nie zgniją, zanim się wysuszą.
Z pomocą przyjdzie suszarka do grzybów. Wystarczy pokroić (chyba, że sita zrobią to za nas) umyte, obrane grzybki w dosyć spore plastry (nieznacznych grzybów nie trzeba ciąć na kawałki), włączyć maszynkę na kilka godzin i grzybki będą doskonale wysuszone.
Zadaniem suszarki jest odparowanie wody, która przyspiesza cykl gnicia.
Praktycy wyliczają, że suszenie grzybów w suszarce zajmuje od 4 do 8 godzin, a w piekarniku – z reguły 12 godzin, albo i dobę, z niewielkimi przerwami. Czas suszenia zależy m.in. Od pogody panującej w czasie poprzedzającym grzybobranie. Grzyby z piekarnika mają ciemny kolor, często są „skurczone", jakby podwinięte. Po wyjęciu grzybów z suszarki grzyby mają prawie identyczny kolor, jak przed ich włożeniem do urządzenia. Podobieństwo jest takie,jednorodna porcja grzybów w suszarce mieści się również w piekarniku.
Nie powinno myć się grzybów wstawiając je do wody (to wydłuża czas suszenia), tylko je delikatnie obrać z leśnych igieł, mchu i innych pozostałości. Można ewentualnie przetrzeć wilgotną ściereczką. Najlepiej je suszyć w temp. 70-90 stopni. Niektórzy użytkownicy suszarek do grzybów twierdzą, iż 100 stopni może grzybkom zaszkodzić. W zbyt wysokiej temperaturze grzybki się ugotują, zaparzą i za szybko puszczą sok.
Suszarka ma dużą moc 250W i zaimplementowany wentylator dzięki czemu produkty zostaną szybko, skrupulatnie i równomiernie wysuszone zachowując wszystkie walory zapachowe i smakowe.
Jego kompaktowy rozmiar wpasuje się nawet do najmniejszej kuchni, a przechowywanie nie będzie już sprawiało problemu.
SZYBKA I wydajnA
obszerna MOC 250W
8 PROGRAMÓW SUSZENIA
potężnY WENTYLATOR
ŁATWA U UŻYCIU
4 PRZEŹROCZYSTE SITA
KOMPAKTOWY wymiar
Moc: 250W
Zasilanie: 230V
Częstotliwość: 50Hz
rozmiary urządzenia:
23,50 x 24 x 22 cm gotowe do zastosowania
19,00 x 24 x 22 cm złożone do przechowywania