Cynk, należący do grupy metali, stanowi ważny element w diecie naszego organizmu, i choć ten potrzebuje zaledwie nieduże jego ilości, są one esencjonalne i odczuwalnie wpływają na funkcjonowanie i zdrowie. Do najważniejszych zastosowań cynku zaliczamy: dobroczynny wpływ na stan zdrowia i wygląd skóry, włosów i paznokci, atrybuty przeciwutleniające, zdolności odtruwające, wpływ na pracę poszczególnych hormonów. Na dodatek, cynk uczestniczy jeszcze w produkowaniu DNA, RNA i białek,, a także jest odpowiedzialny za prawidłowy wzrost i rozwój płciowy dzieci i nastolatków. Podaż cynku ma ogromne znaczenie szczególnie w diecie kobiet w ciąży, dla których niedobór tego pierwiastka może rzutować na kondycję i zdrowie ich nienarodzonych dzieci, jako że bierze on także udział w podziałach komórek. Dieta uboga w cynk na pewno pogorszy ogólny stan zdrowia i samopoczucie, jak w dodatku przyczyni się do spadku niepodatności i zaburzy poprawny wzrost i rozwój płciowy, o których pisaliśmy powyżej. W dodatku, niedobór cynku w organizmie osłabi kondycję naszych włosów, przyczyniając się do ich nadmiernego wypadania, i wpłynie na strukturę paznokci, powiększając ich łamliwość. Pozostałymi objawami niedoboru cynku są: zaburzona praca układu nerwowego, brak apetytu, apatia, w dodatku problemy z odczuwaniem smaku i powonieniem, zmiany skórne. Wówczas, należy jak najszybciej rozpocząć terapię odpowiednim suplementem diety lub wprowadzić do jadłospisu takie produkty, jak: wątroba cielęca, ostrygi, pestki dyni, arbuz, gorzka czekolada. Są one naturalnymi źródłami cynku i pozwolą uzupełnić jego niedobór w organizmie.
MAGNEZ - CHARAKTERYSTYKA, WPŁYW NA ZDROWIE, NIEDOBÓR I LECZENIEMagnez, zaliczany do grupy makroelementów, spełnia w organizmie człowieka szereg ważnych funkcji, wchodząc w skład kości i zębów, stanowiąc czynnik wzrostu i uczestnicząc w syntezie związków energetycznych np. Poprzez udział w przemianie białek. Dodatkowo, do licznych zastosowań magnezu możemy także zaliczyć: ochronę przed związkami toksycznymi, jak ołów czy rtęć, stymulacja układu nerwowego, działanie rozkurczowe i rozluźniające oraz uniemożliwiawcze przeciwko chorobom serca i osteoporozie. Magnez jest ważnym składnikiem diety szczególnie osób pracujących umysłowo, a w tym uczących się, pracowników fizycznych, kobiet w okresie menopauzy, ciężarnych, osób stosujących restrykcyjne diety odchudzające oraz żyjących w długookresowym stresie. Jego naturalnymi źródłami w diecie są z reguły produkty zbożowe, jak ciemny ryż czy kasza gryczana, warzywa strączkowe, orzechy, kakao i gorzka czekolada. Znajdziemy go dodatkowo w suplementach diety np. Olimp ZMA. Niedostateczna podaż magnezu w diecie prowadzi do jego niedoboru i przyczynia się do m.in. Bolesnych skurczy mięśni, zwłaszcza łydek, drgania powiek, migren, przewlekłego zmęczenia, bezsenności, brakiem skupienia, zaś czynnikami rozszerzającymi ryzyko niedoboru magnezu są: ciągły stres, zła dieta, dynamiczny wysiłek fizyczny, używanie używek i niektórych leków.
mocne strony OLIMP ZMAOlimp ZMA to niesteroidowy preparat anaboliczny o dodatkowych właściwościach antyutleniających, którego kompleksowa formuła opiera się na bogatej zawartości cynku, magnezu i witaminy B6 - a zatem na składnikach niezbędnych do poprawnej pracy organizmu. Suplementacja Olimp ZMA podnosi poziom naturalnego hormonu anabolicznego - testosteronu, oraz rozszerza jego intensywność, wspierając tym samym nadbudowę mięśni i podnosząc zakres wydolności wysiłkowej. Dodatkowo, środek ogranicza katabolizm białek i łagodzi bóle, będące skutkiem energicznego wysiłku i przeciwdziała skutkom przetrenowania, którym zwykle towarzyszą spadek odporności i przemęczenie. W dodatku, Olimp ZMA polepsza regenerację organizmu, polepsza pamięć i koncentrację, i ochrania komórki, przeciwdziałając szkodliwej działalności wolnych rodników. Świetny również w problemach z zasypianiem.
DAWKOWANIEmarka zaleca zażywanie 3 kapsułek dziennie w sytuacji panów i 2 kapsułek dziennie w wypadku kobiet, na ok. Godzinę przed snem, lub inaczej po konsultacji z lekarzem.