Młody jęczmień to proszek z mielonych liści jęczmienia, mający wyjątkowo dużo witamin, elementów mineralnych i aminokwasów.
Młody jęczmień stosowany może być jako dodatek do pożywnych koktajli warzywno-owocowych. Na dodatek, bez przeszkód można dodać go do domowych sosów sałatkowych, twarogu, a choćby owsianki. Warto jednak pamiętać, iż nie należy dodawać młodego jęczmienia do potraw gorących. Pod działaniem wysokiej temperatury jest on w stanie stracić sporą zawartość cennych dla zdrowia części odżywczych.
Opakowanie 100g wystarcza na około 30 dni wykorzystywania.
Jęczmień niezwykle wysokiej jakości.
Jęczmień jest powszechnie uprawianą rośliną zbożową. Na szczególną uwagę zasługuje odmiana młodego zielonego jęczmienia, która znamionuje się wyższą zawartością części bioaktywnych, a także odżywczych.Warto jeszcze wiedzieć, iż młody jęczmień nie zawiera w sobie glutenu. Jest źródłem witamin (w tym witaminy C oraz witamin z grupy B) i minerałów (w tym: magnezu, wapnia, żelaza, miedzi),ponadto antyoksydantów. Dodatkowo, młody jęczmień stanowi nadzwyczajne źródło błonnika. Regularnie używany będzie idalnym dodatkiem do zdrowej i zbilansowanej diety. Zaliczany jest do superfoods, czyli żywności funkcjonalnej posiadającej pozytywny wpływ na zdrowie, potwierdzony badaniami.