• Producent: VIVIO
  • Kategoria: Witaminy i minerały
  • Postać: proszek
  • Rodzaj: witamina C
Acerola proszek 250g
lecz acerola pojawiła się na naszym rynku stosunkowo niedawno, z roku na rok zyskuje ona coraz większe uznanie w środowisku dietetyków i znawców zdrowego odżywania. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości witaminy C, która aż 30-krotnie przewyższa stężenie wspomnianej witaminy w lubianej cytrynie. Dodatkowo, okazuje się, że wprowadzenie aceroli w proszku do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może bardzo wpływać na powiększenie naszej odporności, zwłaszcza w okresie grypy i przeziębienia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego owocu? Tego dowiesz się z dalszej części tekstu.
Acerola zaliczana jest do owoców z rodzina malpigiowatych. Acerola ze względu na swój intensywny czerwony kolor nazywana jest niejednokrotnie wiśnią z Barbados lub nadgwiazdką granatolistną. W naturalnych warunkach roślina ta występuje na terenie Ameryki Południowej, Środkowej i części Ameryki Północnej. Niemniej jednak, na szeroką skalę uprawiana jest także w innych krajach, które znamionują się tropikalnym klimatem (na przykład na Madagaskarze). Acerola jest niskim, szeroko rozłożystym krzewem o wiecznie zielonych liściach. Najczęściej osiąga ona wysokość 2, a choćby 3 metrów, a ponadto znamionuje się nad wyraz giętkimi gałązkami. Warto jednak wiedzieć,praktyczną częścią niniejszej rośliny są wyłącznie jej owoce. Swoim kształtem i kolorem mogą one przypominać należycie nam znane wiśnie albo czereśnie. Owoce Aceroli są czerwonymi, nieco spłaszczonymi pestkowcami o średnicy od 1 do 3 centymetrów. Charakteryzują się one czystym miąższem i szczególnie intensywnym, kwaśnym smakiem. Jednak owoce aceroli możemy spożywać w formie ascetycznej, częściej spotykamy je pod postacią dżemów, soków albo proszku.

Ważną informację stanowi fakt, iż roślina ta jest idealnym źródłem witaminy C. Okazuje się, iż z zaledwie 100 gramów niniejszych owoców jesteśmy w stanie uzyskać aż 1677 miligramów wspomnianej witaminy. W dodatku, owoce wiśni z Barbadosu zawierają w sobie cenne antyoksydanty, a także karetonoidy (w tym beta karoten). Na dodatek, acerola jest idealnym źródłem prowitaminy A oraz koniecznych aminokwasów, wśród których możemy wyszczególnić: alaninę, prolinę, serynę i kwas asparginowy. W polskich sklepach owoce aceroli zwykle dostępne są w formie komfortowego w wykorzystywaniu proszku, który rewelacyjnie sprawdza się w roli suplementu dla jednostajnej diety.

właściwości zdrowotne i wpływ na zdrowie aceroli w proszku

Wysoka zawartość witaminy C w owocach aceroli spowodowała duże zainteresowanie w środowisku naukowców, którzy przeprowadzają liczne badania nad właściwościami zdrowotnymi niniejszej rośliny. Z badań wynika, iż jest ona w stanie nadzwyczajnie wesprzeć nasz układ odpornościowy, nad wyraz w okresie grypy i przeziębienia. Warto także wiedzieć, że dzięki zawartości aż 17 przeróżnych karetonoidów w swym składzie, acerola jest w stanie przyczynić się do neutralizacji szkodliwych form tlenu, jak też wolnych rodników, co tym samym wpływa na zmniejszenie ryzyka występowania chorób nowotworowych, jak również miażdżycy w przyszłości. Obserwacje naukowe potwierdzają także, że dzięki prowitaminie A, wprowadzenie owoców aceroli do zdrowej diety wpływa na poprawę funkcjonowania narządu wzroku.

Niemniej jednak, parametry kardioprotekcyjne i przeciwnowotworowe to nie jedyne atuty wynikające ze użytkowania aceroli. Widoczna ilość witaminy C w składzie niniejszej rośliny odgrywa kluczową rolę w ochronie komórek naszego organizmu przed destrukcyjnym działaniem stresu oksydacyjnego, jak również w przyspieszaniu cyklu gojenia się ran. W dodatku, okazuje się, iż roślina ta gromadzi w swym składzie szereg innych witamin (w tym witamin z grupy B) i minerałów (takich jak: potas, fosfor, żelazo, wapń), które są konieczne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Warto również wiedzieć, iż preparaty przygotowywane na bazie wiśni z Barbadosu na szeroką skalę wykorzystywane są w dziedzinie kosmetyki i kosmetologii. Ich używanie może przyczynić się jednocześnie do przyspieszenia procesów leczenia stanów zapalnych związanych z przebiegiem trądziku, jak dodatkowo opóźniać starzenie się skóry i powstawanie widocznych zmarszczek.

Liczne badania naukowe dowodzą, iż dzięki działaniu antyhiperglikemicznemu, wprowadzenie aceroli do zdrowej diety, w połączeniu z aktywnym trybem życia, może wpływać na zmniejszanie ryzyka występowania cukrzycy rodzaju drugiego w przyszłości. Najnowsze obserwacje prowadzone poprzez specjalistów z zakresu dietetyki skupiają się wokół wpływu niniejszych owoców na przyspieszanie procesu odchudzania. Niemniej jednak, wymagają one dalszych badań naukowych. Warto jednak wiedzieć, że roślina ta (dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów) może wykazywać działanie profilaktyczne względem licznych chorób o charakterze neurodegeneracyjnym (na przykład choroby Alzheimera).

Acerola w proszku a używanie tabletek antykoncepcyjnych

Niektóre doniesienia wskazują, iż suplementacja produktów zawierających wysokie stężenie witaminy C może wpływać na zahamowanie działania środków antykoncepcyjnych. Niemniej jednak, użytkowanie aceroli w proszku, w połączeniu ze zrównoważoną dietą, nie jest w stanie w sposób negatywny wpłynąć na proces działania wymienionych wyżej środków. Dlatego też, nie istnieją żadne wyraźne przeciwwskazania, które wskazywałyby na konieczność rezygnacji ze używania aceroli w sytuacji pań, które na co dzień przyjmują tabletki antykoncepcyjne. Warto jednak pamiętać, iż dzięki zawartości licznych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, wprowadzenie niniejszej rośliny do zdrowego trybu życia może przyczyniać się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia.

Acerola – przeciwwskazania związane ze wykorzystywaniem

wykorzystywanie aceroli w proszku w większości przypadków jest w pełni bezpieczne dla zdrowia człowieka. Niemniej jednak, szczególną ostrożnością w wykorzystywania niniejszego preparatu powinny wykazać się kobiety w ciąży, a także karmiące piersią. Dodatkowo, bezwzględnym przeciwwskazaniem do wykorzystywania aceroli w proszku jest alergia na którykolwiek ze składników produktu. Rozpoczęcie regularnej suplementacji wiśni z Barbadosu w postaci proszku warto skonsultować z doświadczonym farmaceutą, dietetykiem lub lekarzem pierwszego kontaktu.

Acerola w proszku – wartość

Acerola w proszku sprzedawana jest najczęściej w opakowaniach o wadze 250g. Za opakowanie niniejszego towaru zapłacimy około 36,00 – 50,00 złotych. Warto przy tym pamiętać,cena aceroli w proszku może niezwykle różnić się w zależności od wybranego producenta i/albo dystrybutora.

Odpowiadamy na z zasady zadawane pytania dotyczące aceroli w proszku

Pytanie 1: Gdzie kupić acerolę w proszku? Acerolę w postaci proszku możemy kupić w niektórych aptekach, jak ponadto drogeriach. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu, będziemy w stanie uzyskać nie tylko interesującą cenę i gwarancję najwyższej jakości,też zdobyć dużą ilość informacji na temat niebanalnego nas produktu (na przykład: na temat jego właściwości zdrowotnych lub możliwości używania).

Pytanie 2: Acerola tabletki, czy w proszku, którą z nich warto wybrać? Na polskim rynku acerola przede wszystkim przystępna jest w postaci proszku albo tabletek. Jednocześnie pierwsza, jak i druga sugestia jest prawidłowym sposobem na suplementację witaminy C, istotnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najszczególniej narażeni jesteśmy na działanie destrukcyjnych wirusów i bakterii. Dlatego też, wybór formy suplementacji aceroli zależy od jednostkowych preferencji użytkownika.

Czy acerola jest korzystnym źródłem witaminy C? Acerola w proszku jest genialnym źródłem witaminy C, która niezbędna jest dla dobrego funkcjonowania naszego układu wytrzymałościowego. Warto jednak pamiętać,towar ten jest dodatkowo w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg innych, cennych dla zdrowia składników (w tym minerałów i przeciwutleniaczy). Dlatego też, użytkowanie aceroli w proszku, w połączeniu ze stabilną dietą i aktywnym trybem życia, sprzyja poprawie naszego zdrowia i codziennego samopoczucia, a nawet chroni nas przed występowaniem chorób nowotworowych w przyszłości.

zastosowanie aceroli w kosmetyce i nie tylko

Ze względu na swój wysoki potencjał antyoksydacyjny, owoce aceroli znalazły spore użycie nie tylko w przemyśle farmaceutycznym,także kosmetycznym. Dlatego też, te owoce możemy spotkać między innymi w składzie przeciwzmarszczkowych kremów i maseczek, jak w dodatku odżywczych balsamów do ciała i odżywek do włosów. Warto także wiedzieć,cechy przeciwzapalne, które wykazują wiśnie z Barbadosu, spowodowały, że znalazły one zastosowanie w trakcie produkcji preparatów asygnowanych do pielęgnacji cery trądzikowej.

Niemniej jednak, acerola znalazła użycie dodatkowo w kuchni. Bez przeszkód można wykorzystać jej świeże owoce podczas produkcji dżemów, soków i domowych nalewek. Dodatkowo, acerolę w proszku luźno możemy dodawać do pełnych zdrowia koktajli owocowych, jak ponadto orzeźwiających sorbetów.

¾ łyżeczki ekstraktu z aceroli należy rozpuścić w letniej wodzie,soku owocowym lub warzywnym, jogurcie, koktajlu.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie stabilnej i najróżniejszej diety i zdrowego trybu życia.

składniki: Acerola różowa proszek, maltodekstryna, witamina C.

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)".

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Witaminy i minerały